Στο 0,7% επιβραδύνθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η επιβράδυνση σημειώθηκε καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανησυχούν περισσότερο για τις απειλές στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών χαμήλωσαν ταχύτητα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τρέχοντα μήνα, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιο «απαισιόδοξος» για το παγκόσμιο περιβάλλον.

«Οι αυξανόμενες ενδείξεις μίας νέας στασιμότητας στην ευρωζώνη και κάποιες έρευνες που δείχνουν πιο αδύναμα στοιχεία έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη θα χάσει δυναμική. Αλλά η βρετανική οικονομία έχει δείξει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν ότι μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται απίθανο να σταματήσει απότομα η ανάκαμψη», δήλωσε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Capital Economics στο Λονδίνο.

Η Βρετανία είναι η πρώτη από τις οικονομίες της ομάδας των 7 μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G 7) που ανακοίνωσε στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο τρίτο τρίμηνο. Η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι έχει αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2%, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων.

Το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται, με βάση άλλη έρευνα, ότι έχει αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3% στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.