Την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι αυτόματοι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, 24 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή χαρακτηρίζουν παράδοξη την παρακράτηση που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μεταξύ του ΕΝΦΙΑ και των επιστροφών του φόρου εισοδήματος, ειδικά υπό την οπτική του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν την παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ και υποστηρίζουν ότι είναι «παράδοξο αν όχι παράλογο» να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο εφετινός «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αφαιρούν από τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι το συνολικό ποσό των επόμενων μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και μόνο εάν μετά την αφαίρεση αυτή υπολείπεται κάποιο από το ποσό το επιστρέφουν στους δικαιούχους.

Έτσι, σε όσες περιπτώσεις οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερες από τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ολόκληρα τα ποσά παρακρατούνται από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.