Στη δημοσιότητα έδωσε τον φάκελο για την απάτη με την προμήθεια των ελαστικών που ξεσκέπασε η Οικονομική Αστυνομία η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), η οποία κοινοποίησε τη μήνυση που είχε καταθέσει προ μηνών κατά παντός υπευθύνου.
Όπως αναφέρεται, στις 15 Ιανουαρίου 2014 ο υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος διαβίβασε στον επικεφαλής της ΟΣΥ κ. Γιάννη Οικονόμου έγγραφο «στο οποίο υπήρχε καταγγελία με επισυναπτόμενα έγγραφα – δικαιολογητικά,για προσκόμιση και χρήση φερόμενων πλαστών δικαιολογητικών από την εταιρεία Μόραγλης ΑΕ σε διαγωνισμούς προμήθειας ελαστικών» που είχε διενεργήσει η εταιρεία. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υποδομών ζήτησε την «εξέταση, ιδιαιτέρως, του δημόσιου διαγωνισμού με αριθμ. 20/2012».
Αμέσως, τονίζει η εταιρεία, η ΟΣΥ συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης της καταγγελίας, η οποία στα τελη του Φεβρουαρίου ολοκλήρωση το πόρισμά της. Έπειτα από «διεξοδική έρευνα για όλους τους επίμαχους διαγωνισμούς», το πόρισμα έδειξε ότι «το αναφερόμενο στην καταγγελία πιστοποιητικό ISO 14001 είναι πλαστό και έχει προσκομιστεί στους με αριθμό διακήρυξης διαγωνισμούς 8/2010, 12/2011, 20/2012 και 21/2012, ενώ αυτό που έχει προσκομιστεί στον με αριθμό διακήρυξης 22/2012 διαγωνισμό, φέρεται να μην αμφισβητείται η γνησιότητά του».
Από αυτούς τους διαγωνισμούς, συνεχίζει η ΟΣΥ, η εταιρεία Μόραγλης ΑΕ είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος σε δύο διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011 αντίστοιχα. «Με βάση το πόρισμα, ο διαγωνισμός 20/2012 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε» σημειώνει η ΟΣΥ.
Στη συνέχεια, η εταιρεία άσκησε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα στις 30 Ιουλίου 2014, διαβιβάζοντας όλα τα στοιχεία για δικαστική διερεύνηση.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, αναφέρει, «διαβιβάστηκε στην εταιρεία έγγραφο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αίτημα του οποίου υπήρξε η παροχή στοιχείων».
Η ΟΣΥ, παράλληλα, έστειλε δείγμα των ελαστικών σε διαπιστευμένο εργαστήριο του εξωτερικού και τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν θετικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελαστικά ήταν κατασκευασμένα με βάση την έγκριση τύπου, σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις τεχνικές προδιαγραφές της ΟΣΥ, σημειώνεται.
Η ΟΣΥ έχει καταβάλει για ελαστικά στην εταιρεία Μόραγλης ΑΕ ποσόν 1,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην παρτίδα ελαστικών του διαγωνισμού του 2010
«Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πλαστό πιστοποιητικό δεν έχει καταβληθεί καμία πληρωμή προς την εταιρεία Μόραγλης ΑΕ. Έτσι, ούτε το ποσό των 833.940,00 € που αντιστοιχεί στον διαγωνισμό 12/2011 έχει πληρωθεί, ούτε η αντίστοιχη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ποσού 67.800 € έχει επιστραφεί» καταλήγει.