«Παράθυρο» για την επί της ουσίας αντικατάσταση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Χρήστου Στεφανάδη από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τάσο Αναστασάτο ανοίγει διάταξη στην τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής.
«Τα καθήκοντα του Προέδρου του ΣΟΕ μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών» αναφέρει η διάταξη.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών λένε στο «Βήμα» ότι μια τέτοια εξέλιξη, αν τελικώς επιβεβαιωθεί, θα έχει «μεταβατικό χαρακτήρα».

Σημαντικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει σημασία, καθώς ο πρόεδρος του ΣΟΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων Υπουργών) στο οποίο σχεδιάζονται και ενίοτε οριστικοποιούνται σημαντικές αποφάσεις όπως:
-Ο έλεγχος των προαπαιτούμενων ενεργειών
-Η εκταμίευση των δόσεων
-Η προετοιμασία του πλαισίου προληπτικής στήριξης (το «δίχτυ ασφαλείας») όπως αυτό που συζητά η Ελλάδα με την ΕΕ από την Πρωτοχρονιά του 2015.
Παράλληλα στην τροπολογία που κατατέθηκε υπάρχουν και οι κάτωθι οργανωτικές αλλαγές στο ΥΠΟΙΚ:
-Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και μετονομάζεται η Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.
-Καθορίζεται η δυνατότητα της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της για τη διενέργεια των δικαιοπραξιών ή υλικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου.