Διευκρινίσεις για τα μεγέθη του προϋπολογισμού 2015 ζητά με επιστολή της από την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, η επιστολή της ΕΕ αναφέρει πως το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 περιέχει «σημαντικές αποκλίσεις» από τους μεσοπρόθεσμους στόχους προσαρμογής της χώρας. Ζητά δε τεκμηρίωση από τη Κυβέρνηση Ρέντσι για τους λόγους που αποκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια των Συνθηκών της ΕΕ, αλλά και πως θα μπορέσει να διασφαλίσει την συμμόρφωση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, έχει δηλώσει ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις χώρες για τα προσχέδια προϋπολογισμών δεν προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες εξετάσουν το ενδεχόμενο «επιστροφής» ενός προϋπολογισμού (ζητώντας πρόσθετα μέτρα) πρέπει να ειδοποιήσουν την ενδιαφερόμενη χώρα.

Η τελική ετυμηγορία της Κομισιόν επί του ιταλικού προϋπολογισμού αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται πως ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, αλλά και ένα μέτρο για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εργαζομένων ύψους 2 δισ. ευρώ.