«Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η κρίση στην ευρωζώνη απέχει πολύ από το τέλος», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor ‘s σε έκθεση που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση που υπογράφεται από τον Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι η οξεία φάση της κρίσης μπορεί να έχει περάσει χάρη στην υπόσχεση του Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να αποφύγει την αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ, ωστόσο αυτό έχει «ενσταλάξει μια αίσθηση εφησυχασμού».

Σύμφωνα με τον οίκο, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αναβάλει τις απαραίτητες -αλλά πολιτικά αντιλαϊκές- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της προσφοράς που θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού των οικονομιών τους.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η ευρωζώνη εισέρχεται πλέον σε μια «επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης», καθώς οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τις πιστώσεις.

Κατά τον Κρέμερ η προοπτική μιας «τριπλής ύφεσης» (triple-dip) διαταράσσει την αίσθηση της ηρεμίας. Ο ίδιος στέκεται στην ανάγκη επαναφοράς του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους στα κατάλληλα επίπεδα, αύξησης των εθνικών ποσοστών αποταμίευσης και αύξησης της ζήτησης, ως απαραίτητες προϋπόθεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.