Η υπεραντίδραση των αγορών στην ελληνική επιλογή για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και ελευθέρωση από το στενό μαρκάρισμα των ξένων επιτηρητών, κλόνισε κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό επιχείρημα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι χωρίς την εμπλοκή των ξένων η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την έξοδο από την κρίση.

Ωστόσο, η αρνητική οξεία αντίδραση των αγορών δεν είχε διάρκεια. Εξαντλήθηκε σε δυο μέρες και υποχώρησε σχεδόν αυτόματα μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Eυρωπαίων ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια.
Η εξομάλυνση μάλιστα υπήρξε ταχύτατα τις επόμενες μέρες τόσο στο πεδίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και σε εκείνο της αγοράς των ομολόγων.

Αυτή ακριβώς η ταχεία εξομάλυνση αποδεικνύει και τη βασιμότητα του χαρακτηρισμού της «υπεραντίδρασης» των αγορών.
Όντως οι αγορές υπεραντέδρασαν και υπερτιμολόγησαν και τρόπο οξύ τον λεγόμενο πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι άμεσος και επιπλέον δεν είναι βέβαιον ότι θα επικρατήσει στο τέλος.
Πέραν αυτού αμφισβητείται το βάρος και η έντασή του.
Για να γίνουμε σαφέστεροι, η υπεραντίδραση των αγορών, η πρόσκαιρη υποτίμηση των ελληνικών αξιών, ουδόλως μετέβαλε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ούτε βεβαίως άλλαξε τα θεμελιώδη στοιχεία και την πρόοδό της.
Τα δημοσιονομικά επιτεύγματα δεν αλλοιώθηκαν, ούτε η επίδραση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας περιορίσθηκε.
Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι δημοσιονομικά υγιέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ισχυρότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αγορές εντέλει μόνο τις εντυπώσεις χάλασαν προσκαίρως και την πολιτική γέμισαν με άγχη κι αγωνίες.
Επί της ουσίας και για να είμαστε ακριβείς δεν είναι σε θέση να υπονομεύσουν το αποτέλεσμα της υπερπενταετούς ελληνικής προσπάθειας. Το βάρος της αποτυπώνεται στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας.
Οι αγορές με την αντίδρασή τους αποτίμησαν κατά τρόπο υπερβολικό ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν στην οικονομία.
Τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια του ελληνικού λαού πότε άραγε θα αποτιμήσουν;
Νομοτελειακά θα έλθει η στιγμή που τα καλόπαιδα των αγορών θα αποτιμήσουν πραγματικά αυτό έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέχρι τότε απλώς δεν λένε την αλήθεια και οι χαρτογιακάδες των αγορών αποτιμούν λανθασμένα, κατά τις συνήθειες και σύμφωνα με τα παιγνιώδη συμφέροντά τους…