Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας ο καλός: Στη σύνοδο κορυφής λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Από το μεθαυριανό συμβούλιο των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αντίθετα (στις 24 και 25 Οκτωβρίου) δεν θα πρέπει να αναμένονται σπουδαία πράγματα. «Για το θέμα αυτό θα γίνει απλή ανταλλαγή απόψεων» έλεγε την Τετάρτη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Εξάλλου, πρόσθεσε, οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση δυο προτάσεων, που δεν έχουν διατυπωθεί ακόμα: Η πρώτη είναι αυτή των υπουργών οικονομίας και οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την 1η Δεκεμβρίου. Και η δεύτερη είναι εκείνη του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχει στη μεθαυριανή σύνοδο. «Δεν μπορούμε να συζητούμε με ένα απόντα για μια πρόταση που δεν έχει ακόμη καταθέσει» είπε χαρακτηριστικά η πηγή. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, το Βερολίνο δεν απορρίπτει εκ των προτέρων την ιδέα για επενδύσεις ύψους300 δισεκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη, που προτείνει ο κ.Γιούνγκερ. «Περιμένουμε τις απόψεις του» είπε. «Μετά βλέπουμε». «Ναιόχι“ στην πρόταση Γιούνγκερ» ήταν λίγο αργότερα το σχόλιο γερμανού αναλυτή.

Η πηγή διευκρίνισε ότι στη σύνοδο δεν θα συζητηθεί το θέμα της Γαλλίας – το γεγονός δηλαδή, ότι η γαλλική κυβέρνηση θα υπερβεί κι εφέτος (για δεύτερη συνεχή φορά) το 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά παράβαση των συνθηκών του Μάαστριχτ. «Το θέμα θα βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου» είπε. «Μέχρι τότε, το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σεβόμενο την Κομισιόν, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα». Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, καλούνται όλοι να τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως αυτόματα την καταδίκη ενός «παραβάτη». Το σύμφωνο, πρόσθεσε, εμπεριέχει πολλές ελαστικές ρυθμίσεις, τις οποίες οφείλει να αξιοποιήσει προς όφελός του η Επιτροπή.

Το ίδιο δίπολο: «Τήρηση των κανόνων και ευελιξία» χρησιμοποίησε η πηγή για να περιγράψει και τη γερμανική γραμμή στο θέμα της ανάπτυξης. «Ο στόχος είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων» είπε. «Παράλληλα όμως υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες χρηματοδότησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Μια από αυτές, πρόσθεσε, είναι η διάθεση πολλών αδιάθετων μέχρι τώρα ποσών, που λιμνάζουν στα κοινοτικά ταμεία, ή η αναδιάταξη των κοινοτικών πόρων προς όφελος της ανάπτυξης. Μια άλλη, η αξιοποίηση τον πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΙΒ, το κεφάλαιο της οποίας αυξήθηκε πρόσφατα κατά 10 δισ. ευρώ – κάτι που ανέβασε το δανειακό της κεφάλαιο σε 60 δισ.. Από τη συνεργασία της ΕΙΒ με ιδιωτικά κεφάλαια διατέθηκαν το διάστημα 2013/2015 συνολικά 180 δισ. σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα πήρε το 2011 450 δισ., το 2012/2013 1,7 δισ., τριπλασίασε δηλαδή τις αναλήψεις της εντός διετίας» είπε.

Το πολυσυζητημένο τελευταία θέμα της προληπτικής δανειακής γραμμής για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου – δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως είπε η πηγή, να γίνει λόγο γι αυτήν σε διμερείς συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, το θέμα ερευνείται από την τρόικα στην Ελλάδα, η οποία ενημερώνει γι αυτό τους υπουργούς οικονομικών. Η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς το Νοέμβριο, ή το Δεκέμβριο – η σύνοδος πάντως δεν θα ασχοληθεί επιχειρησιακά με το ζήτημα.

Ένα από τα θέματα, για τα οποία προβλεπόταν καταρχάς η λήψη απόφασης, είναι το ενεργειακό. Σε αυτό αντιτίθεται όμως η Πολωνία, η οποία φοβάται, ότι με τα αυστηρά στάνταρ που σχεδιάζεται να εισαχθούν για την αύξηση της αποδοτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντας, θα μείνει σίγουρα χωρίς ηλεκτρικό φως. «Με τέτοια στάνταρ θα έχουμε άμεση αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 80%, – και αυτό θα είναι μόνο η αρχή» υποστηρίζει πολωνός εμπειρογνώμων. Το πολωνικό βέτο είναι έτσι προεξοφλημένο, η απόφαση θα αναβληθεί για μια, ή και για περισσότερες συνόδους.

Η πηγή πήρε έμμεσα θέση και για τη γαλλογερμανική διαμάχη που άναψε ύστερα από την πρόσφατη δήλωση του γάλλου υπουργού οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε επενδύσεις ύψους 50 δισ. την επόμενη τριετία, για να βοηθήσει τη Γαλλία να ορθοποδήσει οικονομικά, αφού αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση των γαλλικών εξαγωγών στη Γερμανία και σε ανάλογη μείωση του ελλείμματος του γαλλικού εμπορικού ισοζυγίου.

«Αν δει κανείς τις μελέτες της ΕΙΒ, του ΔΝΤ και του OECD για τις επιπτώσεις των επενδύσεων σε μια χώρα στην ανάπτυξη των γειτονικών της χωρών θα διαπιστώσει πως ότι και να κάνει η Γερμανία, αυτό δεν λύνει τα προβλήματά τους» είπε ειρωνικά.

Όχι λίγοι αναλυτές στο Βερολίνο πιστεύουν ωστόσο, ότι οι Γάλλοι έχουν «γλείψει αίμα» και ότι δεν πρόκειται πλέον να παραιτηθούν, όπως το έκαναν συχνά στο παρελθόν, από τον στόχο της ανάπτυξης.

«Στα λόγια θα είναι γερμανικότεροι από τους Γερμανούς στο θέμα της τήρησης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» λέει ένας από αυτούς. «Παράλληλα όμως θα επιμένουν στις ευκαιρίες της ανάπτυξης που εμπεριέχει το σύμφωνο. Και στο τέλος, πάντα κατά το γράμμα του συμφώνου, θα βάλουν την ανάπτυξη πάνω από τη δημοσιονομική σταθερότητα».