Εξηνταεπτά (67) εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν τους 14 πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος «Αδειες Διαμονής Πολιτών Τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα στοιχεία συγκριτικής έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Enterprise Greece την Τετάρτη, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 εκδόθηκαν 436 άδειες παραμονής, ενώ στη διαδικασία έκδοσης είναι άλλες 83. Οι κύριες χώρες προέλευσης είναι Ρωσία (185), Κίνα (119) και Αίγυπτος (33).

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, από τον Μάιο του 2014, οπότε και αποσαφηνίστηκαν ζητήματα σε σχέση με το φόρο μεταβίβασης, έως σήμερα:
– Εκδόθηκαν 210 άδειες για νέους ιδιοκτήτες και 182 άδειες για μέλη των οικογενειών τους. Αυτό μας δίνει μία αναλογία συμβολαίων προς εκδοθείσες άδειες 1: 1.86.
– Εισπράχθηκαν 67 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 317.000 ευρώ ανά κατοικία).
Στην έρευνα συμμετείχαν η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα. Στην Πορτογαλία με 24 μήνες λειτουργίας του προγράμματος (Οκτώβριος 2012) εκδόθηκαν 1.366 άδειες, στη Μάλτα με 15 μήνες λειτουργίας (Ιούλιος 2013) εκδόθηκαν 14 και στην Ισπανία με 13 μήνες (Σεπτέμβριος 2013) εκδόθηκαν 285 άδειες.
«Προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να συμβάλουμε στην επιτυχία του προγράμματος. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε προβεί σε περαιτέρω νομοθετικές βελτιώσεις με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Αγγελος Συρίγος.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας, επισήμανε ότι «από τα στοιχεία προκύπτει ότι το πρόγραμμα Αδειών Διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων, τον πρώτο ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, που προφανώς αντιμετωπίστηκαν και θέματα εφαρμογής και υλοποίησης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έχει αποδειχθεί αναλογικά το πλέον επιτυχημένο και είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στην εφαρμογή του. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη συνέχεια».