Ποσοστό 40% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, θα επιδιώξουν εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες, καταγράφοντας το ψηλότερο ποσοστό της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με έρευνα της Εrnst & Young «Global Capital Confidence Barometer», η οποία αποτυπώνει τις απόψεις 1.600 ανώτατων στελεχών σε περισσότερες από 60 χώρες.

Οι βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς και η αύξηση του αριθμού των υπό εξέταση συμφωνιών αναμένεται να οδηγήσει τον αριθμό των συμφωνιών Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε) στα προ κρίσης επίπεδα του 2006, μετά από μια 5ετή κάμψη.

Ενώ το 2014 κυριάρχησαν οι μεγάλες συμφωνίες υψηλού προφίλ, η έρευνα προβλέπει ότι η αύξηση στη δραστηριότητα Σ&Ε θα προέλθει από μεσαίου μεγέθους συμφωνίες. Σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των συμφωνιών κατά το επόμενο 12μηνο, μετά από μια ήδη σχετικά καλή χρονιά για τις Σ&Ε.
Η αύξηση του αριθμού των συμφωνιών που εξετάζονται από τις επιχειρήσεις είναι η πιο σαφής ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας. Οι υπό εξέταση συμφωνίες αυξήθηκαν κατά 30% από τον Απρίλιο. Επιπλέον, το 66% των στελεχών εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό διπλάσιο από όσους διακινδύνευαν μια παρόμοια πρόβλεψη πριν έξι μήνες.
Επίσης, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα προβλέπει αύξηση των επιθετικών εξαγορών.
Η αισιόδοξη αυτή διάθεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερότητα τόσο του οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και των αποτιμήσεων των εταιρειών. Η απόκλιση μεταξύ αποτιμήσεων πωλητών και αγοραστών παραμένει σταθερή, ενώ, σύμφωνα με το 50% των στελεχών, η μικρή αυτή απόκλιση ενθαρρύνει την ολοκλήρωση συμφωνιών βραχυπρόθεσμα.
Οι επιλεγμένοι προορισμοί και τομείς των συμφωνιών
Η εικόνα μεταξύ ώριμων και αναδυόμενων αγορών παραμένει ισορροπημένη. Αναμένεται ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία θα είναι οι βασικοί αγοραστές. Συγχρόνως, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί των επενδυτικών επιλογών.
Οι τομείς με το υψηλότερο ενδιαφέρον για εξαγορές είναι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας, της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών προϊόντων.