Την εκτίμηση ότι νέες ανησυχίες προερχόμενες από την Ελλάδα θα μπορούσαν εκ νέου να έχουν τρομερές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές, εκφράζουν επενδυτές που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η κύρια ανησυχία των αγορών πριν από δύο χρόνια ήταν η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ωστόσο, νέες ανησυχίες προερχόμενες από την Ελλάδα θα μπορούσαν εκ νέου να έχουν τρομερές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές, προειδοποιεί ο Λ.Μακ Ντόναλντ, της Newedge, με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, υπό τον τίτλο: «οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για την Ελλάδα».

«Τον Φεβρουάριο, η παρούσα βουλή πρέπει να εκλέξει ΠτΔ με 180 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί η στήριξη 180 βουλευτών, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της άκρας αριστεράς, που αντιτίθεται στα επιβληθέντα από την ΕΕ μέτρα. Οι πολιτικές κινήσεις μίας αριστεράς στην εξουσία θα μπορούσαν συνεπώς να οδηγήσουν σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν βγήκε (από την ΕΕ) το 2012, όμως η εν λόγω απειλή οδήγησε τον Ιούνιο του 2012 τις αμερικανικές μετοχές σε πτώση 9% με 11%», σχολίασε ο Λ.Μακ Ντόναλντ (L. McDonald) της Newedge. «Μόλις το περάσαμε αυτό και πιστεύω ότι ένα μέρος της ρευστοποίησης, οφείλεται στην κατάσταση στην Ελλάδα που επηρεάζει την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Επίσης, επισήμανε ότι οι ανησυχίες για την Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στα επιτοκιακά περιθώρια (spreads) των ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Καθώς ο φόβος για νέα χρεοκοπία της χώρας εντάθηκε, το spread ανέβηκε, σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, τόνισε ότι παράλληλα διευρύνθηκε και το spread στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Επομένως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα επηρεάζει άλλες χώρες, δήλωσε ο Λ.Μακ Ντόναλντ, ο οποίος είναι πρώην αντιπρόεδρος της «Lehman Brothers» και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και επικεφαλής ζητημάτων επί πιστώσεων, μετοχικών αξιών και στρατηγικής πολιτικής στις ΗΠΑ, του χρηματοοικονομικού οίκου «Newedge USA».

Ωστόσο, σε άλλη συνέντευξη, ο Ντέιβιντ Έινχορν (David Einhorn), διαχειριστής σε εταιρεία επενδύσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) εξήγησε νωρίτερα γιατί επενδύει τώρα σε ελληνικές τράπεζες.

«Η Ελλάδα ήδη χρεοκόπησε, συνεπώς πολλά από τα προβλήματά της είναι πίσω της», επεσήμανε. «Μέρος του χρέους διαγράφηκε, ή αναδιαρθρώθηκε. Το επιτόκιο του χρέους μειώθηκε, ενώ για μεγάλο μέρος του δεν θα πληρώνεται επιτόκιο για 10 χρόνια. Η Ελλάδα έχει τώρα μπροστά της ένα μακρύ δρόμο» τόνισε.