Τις διαδικασίες για τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, ξεκίνησε και επίσημα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Όπως ανακοίνωσε ο ελληνικός όμιλος, το διοικητικό συμβούλιο της τουρκικής τράπεζας αποφάσισε την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey”, καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, για να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής θα διατεθεί μόνο ένα μέρος από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο έχει δεσμευτεί η διοίκηση της ΕΤΕ να πουλήσει μέχρι το τέλος του 2015.

Με δεύτερη συναλλαγή μέσα στους επόμενους μήνες, το ποσοστό της ελληνικής τράπεζας θα περιοριστεί στο 60%.

Η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Μέσω αυτής της διαδικασίας η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας ενόψει και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ την ερχόμενη Κυριακή.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Αλέξανδρος Τουρκολιάς πάντως σε δημόσια τοποθέτησή του την Τρίτη αναφορικά με αυτές τις ασκήσεις τόνισε ότι «κοιμόμαστε ήσυχοι».

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ έχει ως εξής:

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank A.S. αποφάσισε σήμερα την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey”, καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναφορικά με την αύξηση του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S. μέχρι ποσού TL 715.000.000, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%».