Αισιοδοξία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests και θα καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν χωρίς να προχωρήσουν σε νέες ευρείας κλίμακας εκδόσεις μετοχών επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκιά τους, λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν δει μεγάλο μέρος των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί η Ευρωτράπεζα στο πλαίσιο των ασκήσεων προσομοίωσης που διενήργησε, το έλλειμμα που θα προκύψει δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα αφορά ένα ή δύο συστημικούς ομίλους και θα καλυφθεί με άνεση.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά την Τρίτη το πρωί για τα αποτελέσματα των stress tests.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «με τα σημερινά δεδομένα κοιμόμαστε ήσυχοι για το αποτέλεσμα της δοκιμασίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών από τις λοιπές συστημικές τράπεζες.
Σε ανάλογο κλίμα κινείται το τελευταίο διήμερο και το Χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών να υπεραποδίδουν προεξοφλώντας θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα stress tests.
Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ενημερωθούν την Πέμπτη το βράδυ με ηλεκτρονική αλληλογραφία για τα ευρήματα της άσκησης που διενήργησε η ΕΚΤ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας.
Θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ημέρες για τη διατύπωση των όποιων ενστάσεων, προκειμένου η ΕΚΤ να προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Κυριακή.
Κατά ορισμένες πηγές, η απαντητική αποστολή αποδοχής των stress tests, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τυπική διαδικασία.
Την Κυριακή το βράδυ θα συνέλθουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και μέχρι το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα θα κάνουν γνωστές στους μετόχους τις εκτιμήσεις τους για τη δημιουργία του νέου κεφαλαίου που πρέπει να πετύχουν.
Σημειώνεται ότι τα νούμερα που θα γνωστοποιηθούν τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι τα οριστικά. Οι ανακοινώσεις της Ευρωτράπεζας θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία με βάση το στατικό μοντέλο και τους ισολογισμούς του 2013.
Από τον λογαριασμό αυτόν θα πρέπει να αφαιρεθούν το ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου που διενεργήθηκαν την περασμένη άνοιξη, το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου, τα έως τώρα αποτελέσματα του 2014, καθώς και οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα αποδεχθεί ως ώριμες η ΕΚΤ.
Για τον λόγο αυτόν, μετά τις 26/10 οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για την υποβολή των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης, βάσει των οποίων θα οριστικοποιηθούν οι ανάγκες τους σε φρέσκα κεφάλαια μέσα στο, Δεκέμβριο.
Στη συνέχεια θα έχουν προθεσμία έως και 9 μήνες για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών.

HeliosPlus