Ανοιξε η ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Οικονομικών για να δεχθεί χιλιάδες αιτήσεις από νοικοκυριά που δικαιούνται επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης 35 λεπτά το λίτρο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ηλεκτρονικές αιτήσεις προκαταβολής και επιδόματος πετρελαίου υποβάλλονται στην ιστοσελίδα www.gsis.gr
Όσοι υποβάλλουν αίτηση και δεν παραγγείλουν τώρα πετρέλαιο μπορούν να λάβουν προκαταβολή 25%. Πότε θα δοθεί η προκαταβολή; 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.
Όσοι όμως αγοράσουν πετρέλαιο αμέσως θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ώστε στη συνέχεια να πληρωθούν.
Η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση.
Σημειώνεται ότι η εφορία θα καλεί για έλεγχο όσους διασταυρώνει να έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Μαΐου.
Τι αναγράφεται στην αίτηση: Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος, ονοματεπώνυμο & αριθμός προστατευόμενων τέκνων, εάν επιθυμεί ή όχι την προκαταβολή, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας, διεύθυνση, τετραγωνικά, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
Παραδείγματα επιδόματος πετρελαίου ανά γεωγραφική ζώνη
Α΄ Ζώνη: Οικογένεια διαμένει στην Φλώρινα σε κατοικία 80 τ.μ.
– Χρειάζεται: 3.000 λίτρα –κόστος 3.180 €
– Επιδοτούμενα λίτρα: 2.000 λίτρα – επιδότηση 700 €
– Προκαταβολή επιδότησης: 175 €
Αποτέλεσμα: Για να ζεσταθεί η οικογένεια πρέπει να πληρώσει 3.180 € και το κράτος δίνει προκαταβολή 175 € έως και 20 ημέρες μετά την υποβολή αίτησης
Β΄ Ζώνη: Οικογένεια διαμένει στη Θεσσαλονίκη σε κατοικία 90 τ.μ.
– Χρειάζεται: 2.500 λίτρα –κόστος 2.625 €
– Επιδοτούμενα λίτρα: 1.350 λίτρα –επιδότηση 472 €
– Προκαταβολή επιδότησης: 118 €
Αποτέλεσμα: Για να ζεσταθεί η οικογένεια πρέπει να πληρώσει 2.625 € και το κράτος δίνει προκαταβολή 118 € έως και 20 ημέρες μετά την υποβολή αίτησης
Γ΄ Ζώνη: Οικογένεια διαμένει σε κατοικία 110 τ.μ. στην Αττική
– Χρειάζεται: 2.000 λίτρα – Κόστος: 2.080 €
– Επιδοτούμενα λίτρα: 880 λίτρα –επιδότηση 308 €
– Προκαταβολή επιδότησης: 77 €
Αποτέλεσμα: Για να ζεσταθεί η οικογένεια πρέπει να πληρώσει 2.600 € και το κράτος δίνει προκαταβολή 77 € έως και 20 ημέρες μετά την υποβολή αίτησης