Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα σε τρία κρίσιμα θέματα πριν την κάθοδο της τριμερούς στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης επιθυμεί να υπάρξει συνεννόηση και προσυμφωνία μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) με την τρόικα για τρία βασικά θέματα πριν από την τετ-α-τετ συνάντηση το Νοέμβριο.
Τα email που ανταλλάσσονται αφορούν τα εξής:
1. Τη ρύθμιση για τις δόσεις προς την εφορία και τα ταμεία. Η τρόικα εξέφρασε έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες τις 100 δόσεις χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία των δύο πλευρών.
2. Τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα αυτό ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων που έγιναν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι επιμέρους διαφωνίες της τρόικας και τα προβλήματα στο συντονισμό των Υπουργείων δεν επέτρεψαν την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας.
3. Μισθολόγιο Δημοσίου. Μετά της αποκάλυψη του «Βήματος» για το βασικό σενάριο μειώσεων μισθών που μελετά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξέσπασε κόντρα με το ΠαΣοΚ για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.
Θολή εικόνα για την «κάθοδο»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η τριμερής αναμένεται στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ωστόσο από την πλευρά των δανειστών η εικόνα παραμένει θολή.
Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι η τρόικα αναμένει συγκεκριμένα δείγματα γραφής από την ελληνική πλευρά προκειμένου να λάβει την απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα. Ως το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διευκρινιστεί τι ακριβώς θα συμβεί.
Παράλληλα πηγές της τριμερούς τονίζουν στο «vima.gr» ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά καθώς παράλληλα με τη λίστα των εκκρεμοτήτων του μνημονίου πρέπει να καθοριστεί τι θα συμβεί από την Πρωτοχρονιά του 2015.
Το «πάνω χέρι» .
Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη περιπέτεια της Ελλάδας με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δίνει και πάλι στην τρόικα το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις καθώς «το ρολόι μετράει αντίστροφα» για το νέο έτος και ο μηχανισμός εποπτείας και προληπτικής στήριξης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.
Αυτό το πλαίσιο κρίνεται πλέον απαραίτητο καθώς οι αγορές έκλεισαν ξανά για την Ελλάδα κάτι που έχει επιπτώσεις τουλάχιστον όσον αφορά στα σχέδια που υπήρχαν για μακροπρόθεσμο δανεισμό μέσω ομολόγων ως τα Χριστούγεννα.