Κάθετη πτώση κερδών ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΙΒΜ σπέρνοντας την ανησυχία στη Wall Street αλλά και στον κόσμο των επενδύσεων εν γένει. Διότι οι όπου γης επενδυτές αναλογίζονται ότι ο εμβληματικότερος όλων, ο επονομαζόμενος και «Σοφός της Ομάχα» Γουόρεν Μπάφετ, καταγράφει ίσως τις μεγαλύτερες λογιστικές ζημιές της μακρόχρονης καριέρας του –σε ημερήσια βάση βεβαίως.
Η ΙΒΜ ανακοίνωσε για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014 καθαρά κέρδη μόλις 18 εκατ. δολ., ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχε εμφανίσει κέρδη… 4 δισ. δολ. Ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 4% το τρίτο τρίμηνο του έτους στα 22,4 δισ. δολάρια.
Ο οιονεί μηδενισμός της κερδοφορίας της ΙΒΜ συνδέεται με την απεμπλοκή της από το ζημιογόνο κλάδο κατασκευής ημιαγωγών της αραβικών συμφερόντων εταιρείας GlobalFoundries.
Πρόκειται για απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου της ΙΒΜ Τζίνι Ρόμετι και εντάσσεται στη στρατηγική της αμερικανίδας μάνατζερ να εστιάσει η επιχείρηση τις προσπάθειές της στον κλάδο του λογισμικού.
Συγκεκριμένα η ΙΒΜ αναλαμβάνει εγγράφει κόστη ύψους 4,7 δισ. δολ. που συνδέονται με τη συμμετοχή της στην GlobalFoundries, εταιρεία την οποία ελέγχει η Mubadala Development Co, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.
Η ΙΒΜ θα καταβάλει επίσης 1,5 δισ. δολ. σε μετρητά στην GlobalFoundries τμηματικά εντός της επόμενης τριετίας για να απεμπλακεί από το ζημιογόνο κλάδο ημιαγωγών που λειτουργεί η αραβικών συμφερόντων εταιρεία.
«Είμαστε απογοητευμένοι από τις επιδόσεις μας. Βιώσαμε μια γενικότερη κάμψη της αγοράς το Σεπτέμβριο εξαιτίας μιας γενικευμένης αποθάρρυνσης των επενδυτών. Οι επιδόσεις μας, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως το αποτέλεσμα των άνευ προηγουμένου αλλαγών που δρομολογούμε στην επιχείρηση», δήλωσε η Ρόμετι.
Οι εξηγήσεις της αμερικανίδας μάνατζερ που ανέλαβε προ διετίας τις τύχες της ΙΒΜ δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους μετόχους της ΙΒΜ, καθώς στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η μετοχή της εταιρείας έφθασε να χάνει έως το 8,5% της αξίας της.
Σημειωτέον ότι το ξεπούλημα της μετοχής δεν οφείλεται μόνο στα αναπάντεχα αρνητικά αποτελέσματα τριμήνου αλλά και στο γεγονός ότι ταυτόχρονα η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον πενταετή στόχο που είχε βάλει να φθάσει η κερδοφορία της στα 20 δολάρια ανά μετοχή έως το 2015.
Πρόκειται για έναν στόχο στον οποίο είχε πιστέψει πριν από τέσσερα χρόνια ο Γουόρεν Μπάφετ, προκειμένου να βάλει βαθιά στην τσέπη του το χέρι για να επενδύσει στην ΙΒΜ.
Διότι ο 84χρονος διαχειριστής της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway, το Νοέμβριο του 2011 επένδυσε 10,7 δισ. δολάρια στην ΙΒΜ. Σήμερα ο επονομαζόμενος και «Λιοντάρι της Ομάχα» είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, καθώς κατέχει μερίδιο 5,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.