Συνεχίζεται το «πινκ πονκ» των δηλώσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο έχει καταρτιστεί και σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εντός του έτους ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε με σημερινές του δηλώσεις ότι αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι υπάλληλοι μπαίνουν στο Δημόσιο με σχετικά υψηλό μισθό συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και καταλήγουν με χαμηλό μισθό για την προϋπηρεσία τους και τα προσόντα τους.
-«Πρέπει να υπάρχει καινούργιος εισαγωγικός μισθός και μετά από μία διετία δοκιμασίας θα κρίνεται αν πρέπει να μονιμοποιηθεί ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος», υποστήριξε.
Κατά τον Κ.Μητσοτάκη, «κανείς δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού με εξαίρεση αυτούς που απολαμβάνουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ίδια θέση».
Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά υπάρχει για τους μισθούς εργαζομένων σε 11 υπουργεία και είναι μεγαλύτερη από όλους στα υπουργεία Οικονομικών,
«Βέτο» από ΠαΣοΚ
«Βέτο» στα σενάρια για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βάζει η Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας (σ.σ. δηλαδή το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής για το νέο μισθολόγιο που προβλέπει εισαγωγικό μισθό 680 ευρώ στο δημόσιο και περικοπές στην προσωπική διαφορά χιλιάδων υπαλλήλων) «αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, το σενάριο που ετέθη υπ’ όψιν της τρόικας, έχει λάβει την έγκρισή της, ασφαλώς και είναι σε γνώση της ηγεσίας και του ΠαΣοΚ.
Ομως λόγω των αντιδράσεων δεν έχει τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση
«Τα όσα δημοσιεύονται για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί» διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία μάλιστα στρέφει τα πυρά της κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο προέβλεπε ακόμη χαμηλότερο βασικό μισθό, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προτείνει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (510-586 ευρώ) αλλά μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαταλείψει αυτή τη θέση.
«Τελευταίες απολύσεις»
Παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης δεν κάμφθηκε. Πέραν των δηλώσεων για τους μισθούς πρόσθεσε:
-Η δέσμευση της χώρας για ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των απολύσεων, που θα είναι και ο τελευταίος, ισχύει, διαβεβαίωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «θα γίνονται απολύσεις το 2015 και το 2016 όποτε εντοπίζονται απατεώνες που μπήκαν από την πίσω πόρτα».
«Με το που βγήκαμε από το νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρέξουμε μαραθώνιο» σημειώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης παίρνοντας θέση υπέρ μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης προκειμένου να είναι εγγυημένη η ελληνική έξοδος στις αγορές.
«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να κλείσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα με τη σημερινή της μορφή, αλλά γιατί είναι αναγκαίες» τόνισε αναγνωρίζοντας ότι «αυτό το τρένο το χάσαμε».