Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ταρακουνήθηκαν από την ξαφνική επιστροφή της κρίσης χρέους, εκφράζει το Bloomberg σε δημοσίευμα της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 23 Οκτωβρίου, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πρακτορείο αναφέρει πως μετά από μια εβδομάδα στην οποία οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών κατέρρευσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θα συναντηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής επικεντρώνοντας στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα ενεργειακής πολιτικής, για τη τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο, για τη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και την αυξανόμενη απειλή από τον ιό Έμπολα.

Το Bloomberg αναφέρει πως η παρατεταμένη κρίση στην ευρωζώνη αναδεικνύει εκ νέου τις «κατασκευαστικές ελλείψεις» του ευρώ.

Υπογραμμίζοντας δε τα προβλήματα, εστιάζει στο γεγονός ότι Γαλλία και Ιταλία εξακολουθούν να προσπαθούν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους προσαρμογή, με την πρώτη να επιχειρεί συμφωνία με τη Γερμανία για το θέμα.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, ότι οι πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές «είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για ολόκληρη την ηγεσία της ευρωζώνης που δείχνει ότι η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει, με την ισχυρή προσηλώση στους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν λειτουργεί».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Ελλάδα σημειώνοντας πως η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων ήταν μια «ηχώ από το παρελθόν».

Όπως τονίζει, η Επιτροπή αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια δήλωση στήριξης στις 16 Οκτωβρίου, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν λόγω της νευρικότητας που προκάλεσε στην αγορά το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διακόψει το πρόγραμμα σωτηρίας 240 δισ. ευρώ «που έχει κρατήσει τη χώρα στη ζωή» από το 2010.