Τις τελευταίες ημέρες, μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα υψηλά στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν ξεκινήσει σειρά ενημερωτικών ομιλιών στις τοπικές οργανώσεις, που παρουσιάζουν μετά από πολύ καιρό μαζικότητα.

Σε μια από αυτές παραβρέθηκε και μίλησε την Τετάρτη το βράδυ στου Γκύζη ο άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Η παρουσία των μελών αλλά και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αθρόα. Πολλοί την εκτιμούν στα 100 άτομα. Η δίψα του κόσμου να ακούσει το τι θα πράξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας μεγάλη.

Ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για αυτό αλλά και για την παρουσία και ομιλία του στο ΔΝΤ, καθώς μεγάλος αριθμός αριστερών ψηφοφόρων το θεωρεί ως το απόλυτο κακό, απάντησε σε αυτές με σαφήνεια η οποία όμως δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από όσα προσπάθησε να λύσει.

Να σημειωθεί ότι η τοπική του Γκύζη, τοποθετείται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στις ιδέες του Π. Λαφαζάνη και ακόμα πιο πέρα.

Η κεντρική ιδέα που έβγαλαν οι παρευρισκόμενοι από την τοποθέτηση αλλά και από τις απαντήσεις του στελέχους του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» θα κάνει ότι μπορεί στην οικονομία και θα προσπαθήσει να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες για το χρέος, αλλά θα το επαναδιαπραγματευτεί στην προοπτική να γίνει αυτό βιώσιμο. Ως προς τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου επανέλαβε τη θέση για κατάργησή τους κάτι όμως που θα χρειαστεί χρόνο.

Όλα αυτά όμως δημιούργησαν πολλές σκέψεις αλλά και δυσφορία, που εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τοποθετήσεις. Το «θα κάνουμε ότι μπορούμε» μεταφράστηκε από πολλούς στο «θα κάνουμε ότι μας αφήσουν».

Και δεν ήταν εύκολο να πείσει το έτσι και αλλιώς δύσπιστο αριστερό κοινό της μάζωξης.

Τα ερωτηματικά πολλά καθώς όλοι βλέπουν μια στροφή των θέσεων που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό. Κάτι που πολλοί το βλέπουν θετικά, άλλοι πάλι αρνητικά, σίγουρα όμως η μεγάλη πλειοψηφία των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τα ακούει με μεγάλη επιφυλακτικότητα στην προσπάθεια της να ερμηνεύσει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Έχει ακούσει και επενδύσει σε πολλά από αυτά που είπαν και υποσχέθηκαν τα χρόνια της κρίσης οι πολιτικοί άνδρες της χώρας. Αυτές τις απορίες και τα ερωτηματικά αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις τοπικές οργανώσεις. Και όλα μεταφέρονται στην Κουμουνδούρου, που σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζεται έντονα για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη στροφή προς ρεαλιστικότερες θέσεις.