Οι φόβοι των αγορών για επιστροφή της κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, την ώρα που το κλίμα για την Αθήνα παραμένει βαρύ, παρά τις δηλώσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα εργαστεί με την Ελλάδα για μια ομαλή μετάβαση μετά το τέλος του Μνημονίου, οδήγησαν σε νέες απώλειες 2,22% τις μετοχές στο Χρηματιστήριο ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε δυσθεώρητα ύψη.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 8,93%, πολύ πιο πάνω από το όριο του 7%, που για πολλούς αναλυτές θεωρείται μη βιώσιμο, καθώς όπως λέγεται οι επενδυτές δεν δείχνουν ευχαριστημένοι με το σημερινό πολιτικό ρίσκο στη χώρα, με τις αγορές να ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και τα σχέδια της Αθήνας περί πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο. Πάνω από το 7% κυμάνθηκαν και οι αποδόσεις των 5ετών και 3ετών τίτλων, καθώς οι πιέσεις συνολικά στην περιφέρεια της ευρωζώνης εντάθηκαν μετά την αποτυχία της δημοπρασίας ομολόγων της Ισπανίας, όπου η Μαδρίτη δεν πέτυχε να αντλήσει τον ανώτερο στόχο των κεφαλαίων που είχε θέσει.
Το «θεμελιώδες ρίσκο»

«H νευρικότητα παραμένει» ανέφεραν οι αναλυτές, καθώς όπως εκτιμούν έχει επιστρέψει αυτό που αποκαλείται «θεμελιώδες ρίσκο». Νωρίτερα, δανειστές και εταίροι εκτιμούσαν ότι η Αθήνα έχει δεύτερες σκέψεις για την πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές μετά την πίεση που δέχθηκε από τις αγορές ζητώντας τελικά τη διευκόλυνση μιας πιστωτικής γραμμής.
Για την Bank of America/Merrill Lynch που εξέδωσε μία μελέτη με τον τίτλο «Η ζωή μετά την τρόικα», η σπουδή της κυβέρνησης να τερματίσει το πρόγραμμα της τρόικας ήταν πρώιμη και αφορούσε περισσότερο μία κίνηση κατά της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν αρκετά και το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούσαν πάντως πως η πολιτική αβεβαιότητα δεν ακυρώνεται παρά τη διαφαινόμενη στροφή που μπορεί τελικά να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο. Το επενδυτικό κλίμα βαρύνεται, κυρίως από την άποψη ότι αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή σε ένα μη δοκιμασμένο κόμμα εξουσίας, ενέχονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχισθούν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι δημοσιονομικές πολιτικές ως τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.


Αρνητικό το διεθνές κλίμα

Παράλληλα και το κλίμα διεθνώς είναι αρνητικό, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, στη μεγαλύτερη σε διάρκεια καθοδική πορεία τους από το 2003, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. To sell off (ξεπούλημα) στις αγορές έχει να κάνει σύμφωνα με τους αναλυτές και με μία μαζική κίνηση προς ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία.
Για την Goldman Sachs πάντως «οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν μία δυναμική υποβάθμιση της ανάπτυξης τόσο των ΗΠΑ όσο και όλων των άλλων οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και του γεγονότος ότι το ρίσκο για την εμφάνιση φαινομένων αποπληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα και με τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».
Εκτιμά όμως ότι οι αγορές υπεραντιδρούν, καθώς τόσο οι προβλέψεις για την ανάπτυξη όσο και για το ρίσκο εμφάνισης έντονων αποπληθωριστικών πιέσεων αποτυπώνονται σε υπερθετικό βαθμό στις κινήσεις των επενδυτών.

HeliosPlus