Υποστηρικτική δήλωση από τις Βρυξέλλες αναμένει η κυβέρνηση,ελπίζοντας έτσι να κατευνάσει το κλίμα υποτιμητικών προσδοκιών που επικρατούν στις αγορές για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε παρασκηνιακώς ένα σήμα εμπιστοσύνης από τις ευρωπαϊκές αρχές και ελπίζεται ότι οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν.

«Εμείς ότι και να πούμε δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να πείσουμε τις αγορές» σημείωνε στο vima.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά την εκτίμηση του ίδιου στελέχους «οι ξένοι έχουν θορυβηθεί από την πολιτική αβεβαιότητα» και σπεύδουν να προεξοφλήσουν τυχόν πολιτικές ανατροπές κι αναστατώσεις.

Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι «εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισπεύσουμε το έργο μας και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα».

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως συνιστούν ψυχραιμία επισημαίνοντας ότι η αγορά είναι ρηχή και η στάση της δεν οδηγεί απαραιτήτως σε ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές για την λεγόμενη «προληπτική πιστωτική γραμμή» ή καλύτερα για το «χρηματοδοτικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης» θα συνεχιστούν ώστε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συγκρότησής του.

Ουσιαστικά μιλάνε για ένα απόθεμα χρηματοδοτικών πόρων που θα συγκροτηθεί με εγχώριους και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους που θα υποστηρίζει τις ελληνικές ανάγκες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εκτιμάται ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα έχει επέλθει συμφωνία, η οποία και θα επικυρωθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι απομένει πολύς χρόνος έως τότε και στο παρόν πολιτικό και οικονομικό κλίμα όλα μπορούν να συμβούν.

Γι’ αυτό παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι είναι ανάγκη να ξεθυμάνουν γρήγορα οι αγορές και να επιτευχθεί σχετική ομαλοποίηση.

Όπως και να έχει ο πολιτικός κύκλος εισέβαλε βίαια στην οικονομία και απειλεί να ακυρώσει προσπάθειες ετών.

Το επόμενο διάστημα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρον…