Οι βίαιες πωλήσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων θεσμικών χαρτοφυλακίων οδήγησαν σε κατάρρευση τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών τις τελευταίες ημέρες, καθώς εντάθηκε τόσο ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας όσο και οι φόβοι ότι μία πρόωρη απεμπλοκή από το Μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «deja vu» και στην επιστροφή σε παλαιότερες καταστάσεις.
Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμη και «για πιθανή ευρωπαϊκή κρίση χρέους Νο 2».
Η Ελλάδα, για την οποία όλοι πίστευαν ότι ανάρρωνε, είδε τις αποδόσεις των ομολόγων της να περνούν ένα σημαντικό όριο, καθώς το 7%, θεωρείται ως το σημείο χωρίς γυρισμό. Η εκτίναξη των spreads αποδόθηκε από αρκετούς αναλυτές στις ανησυχίες για το σχέδιο της Αθήνας να βγει πρόωρα από το Μνημόνιο, καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι πρόκειται για «deja vu» και πως θα οδηγηθούμε έτσι σε παλαιότερες εποχές.
Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας, την ώρα που πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηµατοδοτηθεί µόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.
Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν μάλιστα την άποψη πως τελικά το θολό πολιτικό τοπίο ίσως οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι στις ελληνικές μετοχές και στη ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων είχαν τοποθετηθεί αρκετά κερδοσκοπικά κεφάλαια, η βιαιότητα των κινήσεών τους είναι μάλλον εύλογη, δεδομένου ότι συνολικά η αγορά κοιτά με μεγάλη επιφυλακτικότητα τους πολιτικούς χειρισμούς και τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που τείνουν να τινάξουν στον αέρα το όποιο σκηνικό σταθεροποίησης της οικονομίας που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Να σημειωθεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο μετά και την εικόνα κατάρρευσης των τελευταίων δύο συνεδριάσεων σημειώνει απώλειες 35% από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 7,8%, την ώρα που και τα εταιρικά ομόλογα σημειώνουν μεγάλες απώλειες, αντιστρέφοντας στην ουσία τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα σημαντικές επιχειρήσεις, αλλά ως έναν βαθμό και οι μεγάλες τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές.


Η Fitch

Από την άλλη πλευρά, η αγορά αναμένει και τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους τα ενδεχόμενα κεφαλαιακά ελλείμματα που θα προκύψουν από τις «ασκήσεις αντοχής», εκτιμά ο οίκος Fitch.
Οι πανευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής (stress tests) των τραπεζών μπορεί να δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, ιδιαίτερα αν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα δυνητικά οφέλη από τα συνεχιζόμενα μέτρα αναδιάρθρωσής τους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% εφέτος και 2,5% το 2015. Το βασικό σενάριο του οίκου είναι, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους τα (κεφαλαιακά) κενά τους, όπως συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο Fitch επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο που σημείωσαν με τα σχέδια συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσής τους. «Τα μεγάλα ποσά προβληματικών δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις καθιστούν τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ευάλωτες στις εξελίξεις σε μία οικονομία που βελτιώνεται, αλλά είναι ακόμη πολύ αδύναμη».

HeliosPlus