Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν οι ελληνικές αγορές με το χρηματιστήριο της Αθήνας να υποχωρεί έως 10% (πτώση 6,25% στο κλείσιμο – στις 888,93μονάδες ο Γενικός Δείκτης), τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται στο απαγορευτικό 7,8% και τα εταιρικά ομόλογα να σημειώνουν μεγάλες απώλειες, αντιστρέφοντας στην ουσία την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα, σημαντικές επιχειρήσεις, αλλά ως έναν βαθμό και οι μεγάλες τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές.

Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, την φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά το Business Insider.

Οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων καθώς εντείνονται οι φόβοι η χώρα να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας, την ώρα που πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηµατοδοτηθεί µόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της, ενώ τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο αυξάνουν τη νευρικότητα.

Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παραπάνω θεωρώντας πως τελικά το θολό πολιτικό τοπίο ίσως οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε περιπέτειες.

Δεδομένου ότι στις ελληνικές μετοχές, αλλά ως ένα βαθμό και στην ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων είχαν τοποθετηθεί αρκετά κερδοσκοπικά κεφάλαια η βιαιότητα των κινήσεων τους είναι μάλλον εύλογη, δεδομένου ότι συνολικά η αγορά κοιτά με μεγάλη επιφυλακτικότητα τους πολιτικούς χειρισμούς και την στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που τείνουν να τινάξουν στον αέρα το όποιο σκηνικό σταθεροποίησης της οικονομίας που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ οι πιέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα οδήγησαν τις αποδόσεις στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15μηνων. «Η αβεβαιότητα αναφορικά με τα σχέδια της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, για την οποία ξεκάθαρα η αγορά δεν πανηγυρίζει γι’ αυτό» πιέζει τους ελληνικούς τίτλους αναφέρει στο Bloomberg, ο Jan von Gerich, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Nordea Bank AB στο Ελσίνκι. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους. Αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές σε μεγάλες ποσότητες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τις τρέχουσες αποδόσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για να βγει από το Μνημόνιο νωρίς λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του αντιμνημονιακού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση δεν πείθει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της» ανέφερε στο CNCB οικονομολόγος της Capital Economics, τονίζοντας τους αυξημένους πια φόβους πως η χώρα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς να αυξήσει το κόστος δανεισμού της.

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά η χώρα είναι ευάλωτη και οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση των αγορών μπορεί να παρατείνει τελικά την ύφεση, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς. Σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια (spreads) όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι. Ενδεικτικά το περιθώριο, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού δεκαετούς έχει διευρυνθεί στο 6,8%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται τελευταία για τους κρατικούς τίτλους της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Στις 17:07 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 883,54 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,82%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 246,40 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,27540 δολάρια.


Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται πτωτικά κατά 0,15%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,07%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,16%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI έκλεισε στις1.232,50 μονάδες, με άνοδο 0,92%.