Η αγωνία των επενδυτών και των διεθνών αγορών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας έστειλε το Χρηματιστήριο της Αθήνας κάτω από τις 1000 μονάδες και τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα ύψη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την Τρίτη στις 948,21 μονάδες, με πτώση 5,70%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 166,03 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,26620 δολάρια.

Μετά από τις δύο πρωτες ώρες συνεδρίασης, μόλις 14 μετοχές αντιδρούν έναντι 65 που υποχωρούν. Το αποτέλεσμα είναι ο γενικός δείκτης από τις 1.000,92 στο άνοιγμα να υποχωρήσει στη συνέχεια προς τις 990 μονάδες, ενώ τώρα βρίσκεται κάτω από τις 950.

Αρνητικό είναι το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: λίγο χαμηλότερα ο DAX, απώλειες για τον CAC. Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα που δημιουργεί το πολιτικό περιβάλλον και επιχειρεί να προεξοφλήσει και να αφομοιώσει τις εξελίξεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως όσο δεν αλλάζει το κλίμα στην… πολιτική αρένα, όσο παραμένουν εκτός οι ξένοι και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, όσο η οικονομία πελαγοδρομεί μέσα στο προεκλογικό περιβάλλον η προσφορά θα υπερισχύει της ζήτησης.

Οι πωλητές θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο ρόλο, οι παίκτες θα καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχουν στην υποκείμενη αγορά, με ενίσχυση των συμβολαίων πώλησης – short στα παράγωγα.

Στο μεταξύ στα 6,92% ήταν στη 1 το μεσημέρι η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε σήμερα Τρίτη το 7%, κινούμενη στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ομολόγων, αν και οι συναλλαγές που γίνονται στο ελληνικό χρέος είναι περιορισμένες, κάποιες επιλεκτικές πωλήσεις πιέζουν τις τιμές των ελληνικών χρεογράφων, κάτι που αποτυπώνεται πολλαπλασιαστικά στο ταμπλό, διότι η αγορά είναι ρηχή.

Οι πιέσεις αποδίδονται από μερίδα του διεθνούς Τύπου στην ελληνική πρόθεση για έξοδο από το πρόγραμμα στηριξης των ΔΝΤ και ΕΕ και στην επιφυλακτικότητα που εκφράζεται από τους δανειστές της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αυτό.

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 0,90% και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,26%, κοντά στα χαμηλά επίπεδα έτους.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την έκδοση 7ετους ομολόγου έως τα τέλη του έτους, έκδοση ωστόσο που ενδέχεται να μετατεθεί.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,05%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση κατά 0,09%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,26%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI έκλεισε στις 14.936,51 μονάδες, με πτώση 2,38%.