Διεθνή συνάντηση με τίτλο «Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη», διοργανώνει η εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας elpis στις 18 Οκτωβρίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά της έκδοσης της Inter-American Development Bank «The Orange Economy –An Infinite Opportunity».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Price Waterhouse Cooper (PWC) του 2012, αποδεικνύεται ότι η Δημιουργική Βιομηχανία συνεισφέρει 2,2 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Η δυναμική του τομέα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την έξοδο της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει ως δημιουργικές βιομηχανίες αυτές που «έχουν ως προέλευση την ατομική δημιουργικότητα, την ικανότητα και το ταλέντο μαζί με τη δυνατότητα της δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας, μέσω της παραγωγής και της εκμετάλλευσης της πνευματικής ιδιοκτησίας».
Ετσι, αν υπήρχε κράτος του οποίου η οικονομία απορρέει αποκλειστικά από τον τομέα των τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της μουσικής, των νέων τεχνολογιών, της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήμισης και όλων των τομέων, των οποίων τα παράγωγα βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και συναποτελούν τη «Δημιουργική Βιομηχανία», τότε θα αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, με το υψηλότερο επίπεδο βιωσιμότητας.
Με πάνελ ομιλητών που απαρτίζεται από κορυφαίους –διεθνώς –επιστήμονες, επαγγελματίες και καλλιτέχνες από τον χώρο της Δημιουργικής Οικονομίας (Creative Economy), η διεθνής Συνάντηση θέτει τη βάση για μια εποικοδομητική συζήτηση προσδιορισμού των εννοιών, αλλά και ανάδειξης της ραγδαίας ανάπτυξης των διαφόρων τομέων της «Δημιουργικής Βιομηχανίας», εξετάζει τις έννοιες της δημιουργικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, τις πιθανές αναπτυξιακές πολιτικές για την προώθηση της Δημιουργικής Οικονομίας και πολλά άλλα θέματα μέσω ομιλιών, περιπτωσιολογικών μελετών, καθώς και roundtables, με συμμετέχοντες διακεκριμένους επαγγελματίες του τομέα απ’ όλο τον κόσμο.
Μέσα από τις προγραμματισμένες ανοιχτές συζητήσεις, θα δοθεί η ευκαιρία σε καταξιωμένους εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας Δημιουργικής Βιομηχανίας να τοποθετηθούν και να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες την προσωπική τους εμπειρία και στάση απέναντι στην «Δημιουργική Οικονομία».
Συγκεκριμένα θα εκθέσουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων οι:
Lord Chris Smith: Πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου και επισκέπτης καθηγητής του University of the Arts London
Felipe Buitrago Restrepo – Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Orange Economy –An infinite opportunity»
Dr. Andrew Senior –Εμπειρογνώμων, UNESCO
Lyne Sneige Keyrouz – διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων στο Middle East Institute της Ουάσιγκτον
Kathleen Soriano – Πρώην διευθύντρια εκθέσεων της Royal Academy of Arts του Ηνωμένου Βασιλείου
Stuart McDonald: Industrial Associate – Αναπληρωτής Ερευνητής στο Robert Gordon University και διευθυντής του Creative Frontline στο Ηνωμένο Βασίλειο
Fiona Kearney: Διευθύντρια της Glucksman Gallery, University College Cork της Ιρλανδίας.
Ayeh Naraghi: Διευθύντρια της εταιρείας Alcove Advisors στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Γεώργιος Αναστασιάδης: Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MILK Branding Professionals
Γεώργιος Ζίφκος: Υποψήφιος διδάκτωρ, ερευνητής της ‘Δημιουργικής Βιομηχανίας’ στο Πανεπιστήμιο του Leeds
Απόστολος Καλφόπουλος: Αρχιτέκτονας, curator και καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Dynamo
Βασίλης Καρούκ: Εικαστικός
Δήμητρα Κολοτούρα: Συν-ιδρύτρια της εταιρείας μόδας Zeus + Δiοne
Dr Esthir Lemi: μουσικός , εικαστικός, ερευνήτρια και Visiting Scholar του FullBright Program
Κώστας Μακρυγιαννάκης: Συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Κοινότητας Τεχνών Music Village στην Ελλάδα
Jenny Marketou: Καλλιτέχνης
Ηλιάνα Φωκιανάκη: Iδιοκτήτρια της μη κερδοσκοπικής γκαλερί State of Concept
Κωνσταντίνος Χούρσογλου: MA(RCA) βιομηχανικός σχεδιαστής και συν-ιδρυτής της shibui.ch, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία
Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται εγγραφή στο www.creativeconomyingreece.com/#register