Ενα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων σε σύνολο περίπου 6,2 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι δεν προσήλθαν στις τράπεζες να πληρώσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε γιατί εκτιμούν οι ίδιοι ότι ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που δικαιούνται τις εκπτώσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ορισμένοι επέλεξαν να πληρώσουν τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος και να αφήσουν για αργότερα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα η οποία απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», πλήρη εικόνα για το ποιοι και πόσα πλήρωσαν θα έχουν στην Καραγεώργη Σερβίας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν θα λάβουν από τις τράπεζες όλες τις πληρωμές καθώς λόγω της μαζικής προσέλευσης των φορολογουμένων είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να γνωρίζει το κράτος τα τελικά στοιχεία, τα οποία όμως απαιτεί η τρόικα.
Συνολικά ο φόρος που έχει βεβαιωθεί στο σύνολο των φορολογουμένων μετά και τις εκπτώσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν υπολογιστεί οι φοροαπαλλαγές που αποφασίστηκαν και νομοθετήθηκαν πρόσφατα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούνται είτε πλήρη απαλλαγή είτε μειωμένο φόρο λόγω χαμηλών εισοδημάτων.
Συνταγματικότητα


Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το μαζικό κύμα προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ που πυροδότησαν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με την προσφυγή τους κατά της συνταγματικότητας του φόρου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50.000 πολίτες έχουν προσφύγει στις εφορίες κατά του ΕΝΦΙΑ ενώ ο αριθμός εκείνων που δεν τον έχουν πληρώσει είναι πολλαπλάσιος.
Οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ έρχονται να προστεθούν σε ένα «βουνό» χρεών που έχει σχηματιστεί στις εφορίες καθώς 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι μόνο τη διετία 2013-2014 προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών. Τα χρέη τους στη διετία είναι 15,8 δισ. ευρώ!
Κατόπιν τούτων είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση το να προχωρήσει σε ρύθμιση-πακέτο για χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία ως 100 δόσεις για τις οφειλές ως 15.000 ευρώ κατ’ άτομο και ως 72 δόσεις για υψηλότερες οφειλές. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε γενναίο «κούρεμα» ως και 90% των προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον εξοφληθούν άμεσα.
Οσον αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, επισημαίνεται από τη ΓΓΔΕ ότι η διαδικασία ενημέρωσης των οφειλών με τις πληρωμές των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκανστις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ από 26/9 ως 30/9 εξελίσσεται σταδιακά, λόγω του μεγάλου πλήθους των συναλλαγών που επεξεργάζονται τα πληροφοριακά συστήματα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που εμφανίζονται στην εικόνα τωνοφειλών θα απαλειφθούν. Οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν την αποστολή της πληρωμής τους από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ μέσω της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης στο TAXISNET από την επιλογή Στοιχεία Πληρωμών.

Μείωση προστίμων ως και 50% για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη
Με στόχο την αύξηση των εσόδων ετοιμάζονται έλεγχοι σε μεγαλοοφειλέτες στα πρότυπα του αμερικανικού IRS

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου διαπιστώνοντας καθημερινά ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο έχει ετοιμάσει σχέδιο μείωσης των περισσότερων προστίμων αλλά ταυτόχρονα και πραγματοποίηση σαρωτικών ελέγχων σε μεγαλοοφειλέτες με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το σχέδιο αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα προκύψουν από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά η μείωση μπορεί να φθάσει ως και το 50% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα.
Σήμερα ισχύει 10% προσαύξηση στον φόρο αν καθυστερήσει η πληρωμή για 2 μήνες, 30% για καθυστέρηση πληρωμής 12 μήνες και 30% για καθυστέρηση πληρωμής 24 μήνες. Σε αυτά προστίθεται τόκος που υπολογίζεται για κάθε μήνα καθυστέρησης με επιτόκιο0,73%.
Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους ως και 90% ενώ για εκείνους που θα μπορέσουν να πληρώσουν ένα μέρος του χρέους και το υπόλοιπο να το βάλουν σε δόσεις θα έχουν έκπτωση προσαυξήσεων που μπορεί να ξεκινά από 30% και να κλιμακώνεται ανάλογα.
Την ίδια στιγμή όμως η ΓΓΔΕ θα ρίξει το βάρος της σε στοχευμένους ελέγχους υψηλής φοροεισπρακτικής απόδοσης. Οι έλεγχοι θα γίνουν στα πρότυπα του αμερικανικού ΣΔΟΕ, του γνωστού IRS.
Οι φοροελεγκτές για να εκτιμήσουν αν κάποιος φοροδιαφεύγει ή όχι θα βάλουν κάτω όλα τα οικονομικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τις δαπάνες για καταναλωτικές συνήθειες μέχρι και τα ποσά που ξοδεύουν για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία, ενώ κατά τη διαδικασία του ελέγχου θα ληφθούν υπόψη περιουσιακά στοιχεία όπως κοσμήματα, έργα τέχνης, συλλογές και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά κ.τ.λ.
Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ