Ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης φορολογικών προστίμων και προσαυξήσεων λόγω ληξιπροθεσμων χρεών στην εφορία αλλά και φορολογικών παραβάσεων καθώς επίσης και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου διαπιστώνοντας καθημερινά ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξανονται με γεωμετρική πρόοδο έχει ετοιμάσει σχέδιο μείωσης των περισσότερων προστίμων αλλά ταυτόχρονα και πραγματοποίηση σαρωτικών ελέγχων σε μεγαλοοφειλέτες με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό
Η μείωση των προστίμων μπορεί να φθάσει έως και το 50% για ληξιπροθεσμους οφειλέτες ενώ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει διαχωρισμός ποινών και φορολογικής μεταχείρισης των οφειλετών του Δημοσίου που βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση λόγω αδυναμίας πληρωμής και των κατά σύστημα φοροφυγάδων. Αλλωστε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης με δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι δεν θα κινδυνεύουν με φυλάκιση οι οφειλέτες του Δημοσίου που δεν είναι φοροφυγάδες.
Σήμερα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, 6 τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Στο σχέδιο του υπουργείου οικονομικών είναι η μείωση των προστίμων που ισχύουν σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις είναι η βασική αιτία για την μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα ισχύει 10% προσαύξηση στο φόρο αν καθυστερήσει η πληρωμή για 2 μήνες, 30% για καθυστέρηση πληρωμής 12 μήνες και 30% για καθυστέρηση πληρωμής 24 μήνες. Σε αυτά προστίθεται τόκος που υπολογίζεται για κάθε μήνα καθυστέρησης με επιτόκιο 0,73%.
Στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων βρίσκεται και το σχέδιο για αύξηση των δόσεων εξόφλησης των οφειλών από 12 που είναι σήμερα σε 72 αν τα χρέη είναι έως 15.000 ευρώ και σε 100 αν τα χρέη είναι πάνω από το ποσό αυτό.
Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους έως και 90% ενώ για εκείνους που θα μπορέσουν να πληρώσουν ένα μέρος του χρέους και το υπόλοιπο να το βάλουν σε δόσεις θα έχουν έκπτωση προσαυξήσεων που μπορεί να ξεκινά από 30% και να κλιμακώνεται ανάλογα.
Εκεί όμως που θα ρίξει το βάρος η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι το κυνήγι οφειλετών με χρέη στην εφορία άνω των 300.000 ευρώ.
Αντίθετα θα υπάρχει επιείκεια μεσω ευνοϊκών ρυθμίσεων για μικρούς και μεσαίους οφειλέτες.
Τέλος, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το χρονικό περιθώριο εξέτασης των προσφυγών των φορολογουμένων στη Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.