Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων και των επαγγελματιών μετά την έκδοση της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2014 καθώς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην περίπτωση εξόφλησης με επιταγή ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας καθίσταται απαιτητός τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνεται η επιταγή. Σε περίπτωση μη είσπραξης της επιταγής, η φορολογητέα αξία μειώνεται κατά το χρόνο που σφραγίστηκε η επιταγή.

Όμως, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών μεταξύ επαγγελματιών γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ενώ κάποιος εκδίδει τιμολόγιο π.χ. την 1η Οκτωβρίου, θα λάβει τα χρήματα μετά από 6 μήνες, 9 μήνες ή ακόμη και ένα έτος.

Η επιταγή μπορεί να παραλαμβάνεται την ημέρα έκδοσης του τιμολογίου αλλά στα ταμεία της εταιρείας χρήματα θα μπουν όταν εξοφληθεί η επιταγή. Τον ΦΠΑ όμως θα πρέπει να τον αποδώσει στις προθεσμίες που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών βάσει της έκδοσης του τιμολογίου και όχι της είσπραξης που αναγράφει η μεταχρονολογημένη επιταγή.

Όπως αναφέρουν λογιστές, κάποιος που έχει στα χέρια του επιταγή, ακόμη και αν αναγράφει ημερομηνία πληρωμής μεταγενέστερη από την ημερομηνία έκδοσης, μπορεί ο επαγγελματίες να την εμφανίσει στην τράπεζα και να απαιτήσει την εξόφλησή της εδώ και τώρα (πληρωτέα επί τη εμφανίσει) . Αν όμως ο λογαριασμός δεν έχει χρήματα τότε σφραγίζεται η επιταγή με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για τον οφειλέτη.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 1 Όριο κύκλου εργασιών για την επιλογή ένταξης στο ειδικό καθεστώς 1. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 39.β, δικαίωμα επιλογής ένταξης στο ειδικό καθεστώς έχουν οι υποκείμενοι στο φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, με την προϋπόθεση ότι και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο μέχρι την άσκηση της επιλογής δεν έχουν υπερβεί το ανωτέρω όριο. Για τους υποκείμενους των οποίων η προηγούμενη διαχειριστική περίοδος είναι μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών, ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται με αναγωγή του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών σε δωδεκάμηνη περίοδο. 2. Για υποκείμενους στο φόρο που κάνουν έναρξη εντός της διαχειριστικής περιόδου, λαμβάνεται υπόψη ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών που θα επιτευχθεί εντός της περιόδου αυτής.

Άρθρο 2 Τρόπος ένταξης στο ειδικό καθεστώς 1. Για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς απαιτείται η υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι.Α της παρούσας. 2. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISNET σε ειδική για τον σκοπό αυτό εφαρμογή, πριν από τη φορολογική περίοδο, από την έναρξη της οποίας ζητείται η ένταξη στο ειδικό καθεστώς. 3. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος, η δήλωση ένταξης στο καθεστώς γίνεται δεκτή έως 20.10.2014 και η ένταξη ισχύει από 1.10.2014. Στην περίπτωση αυτή ο υποκείμενος στο φόρο, που έχει ήδη εκδώσει φορολογικά στοιχεία χωρίς την ένδειξη που αναφέρεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποχρεούται να ενημερώσει τους πελάτες του ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς από 1.10.2014.

Άρθρο 3 Υποχρεώσεις ειδικού καθεστώτος 1. Οι υποκείμενοι που επιλέγουν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται: α) Να τηρούν αρχείο εισπράξεων/πληρωμών, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι εισπράξεις που πραγματοποιούν από τους πελάτες τους, για συναλλαγές που εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς, καθώς και όλες οι πληρωμές που αυτοί πραγματοποιούν προς τους προμηθευτές τους. Το εν λόγω αρχείο τηρείται με κάθε πρόσφορο τρόπο, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές αποδεικνύονται δεόντως. β) Να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής – άρθρο 226.7.α. Οδηγίας 2006/112/ΕΚ – άρθρο 39.β Κώδικα ΦΠΑ».γ) Να ενημερώνουν τη φορολογική διοίκηση για τις εισπράξεις/πληρωμές που πραγματοποίησαν, με την υποβολή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του άρθρου 14 παράγραφοι 3 και 4 Ν. 4174/2013, σύμφωνα με την απόφαση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1022/7.1.2014και τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας. 2. Οι υποκείμενοι στο φόρο που δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, στην περίπτωση που είναι λήπτες φορολογητέων πράξεων από υποκείμενους στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, υποχρεούνται στην τήρηση αρχείου πληρωμών και την ενημέρωση της φορολογικής διοίκησης, για τις εν λόγω πράξεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) και γ) της παραγράφου 1.