Τα ταμεία του κράτους γεμίζουν, οι φορολογούμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις βαριές υποχρεώσεις τους, αλλά αυτό που κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες είναι οι ουρές της ντροπής στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Στο ερώτημα ποιος φταίει για τον «πανικό του ΕΝΦΙΑ» ο Ελληνας που αφήνει την τελευταία στιγμή για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ή η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών που έχει «στεγνώσει» τους φορολογούμενους η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Το βέβαιο είναι ότι η καθημερινή ζωή του βαριά φορολογούμενου πολίτη, αυτού που πασχίζει να είναι συνεπής, γίνεται πιο δύσκολη, κι ένας μεγάλος αριθμός κυρίως άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται στα όρια τους.
Η αγανάκτηση μεγαλώνει και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να δώσει απλές λύσεις που θα απαλλάξουν τους φορολογούμενους, τουλάχιστον, από την καθημερινή ταλαιπωρία. Αυτή που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.
Η οικονομία όμως προχωράει, η ζωή συνεχίζεται…
Η θετική όψη

Με μια ψύχραιμη ματιά μπορεί να διακρίνει κανείς ότι τους οκτώ πρώτους μήνες του 2014 η οικονομία έδειξε σημάδια σταθεροποίησης – η ύφεση ανακόπηκε, η ανεργία μειώθηκε έστω οριακά, οι πωλήσεις ΙΧ αυξήθηκαν, ο τουρισμός απογειώθηκε. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στα φορολογικά έσοδα τα οποία κινήθηκαν εντός των στόχων παρ΄ότι πολλοί φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και άφηναν «φέσι» στο δημόσιο περίπου ένα δισ. ευρώ το μήνα.
Το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου
Το Σεπτέμβριο η δημοσιονομική εικόνα βελτιώθηκε και διαμορφώνεται ως εξής:
-Οι υψηλές εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος (η δεύτερη δόση της εκκαθάρισης), οι αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ που προήλθαν από τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης κι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τον οποία μπήκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά κυρίως χθες και προχθές πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους οδηγούν σε ρεκόρ εσόδων για τον προϋπολογισμό.
Το Σεπτέμβριο τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν κατά πολύ τα 4,2 δισ. ευρώ και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να φθάσουν και τα 4,5 δισ. ευρώ κινήθηκαν πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.
Για να αντιληφθούμε την αλλαγή, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φορολογικά έσοδα (από την αρχή του χρόνου) κινήθηκαν μήνα μα το μήνα γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και πάλι ήταν μέσα στους στόχους (χωρίς την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ) καθώς οι επιβαρύνσεις από το φόρο εισοδήματος ήταν μεγαλύτερες απ΄όσο είχε υπολογιστεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο του οκταμήνου Ιανουαρίου –Αυγούστου είναι:

-Ο Φόρος εισοδήματος Φυσικών προσώπων κατά 403 εκατ. ευρώ ή 9,0%

-Οι Λοιποί Άμεσοι Φόροι κατά 192 εκατ. ευρώ ή 11,5%

Αντίθετα, υστέρησαν ο φόρος εισοδήματος Νομικών προσώπων κατά 243 εκατ. ευρώ ή κατά 12,7% που αποκαλύπτει τις δυσκολίες των επιχειρήσεων και οι άμεσοι Φόροι στην Περιουσία κατά 546 εκατ. ευρώ ή κατά 26,1% λόγω αναβολής της καταβολής των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ μετά το «αλαλούμ» που έγινε με την πρώτη εκκαθάριση στα τέλη Ιουλίου.
Και η αγανάκτηση..
Ομως ταυτόχρονα με αυτά τα καλά νέα για τον προϋπολογισμό και την κατάσταση της χώρας, σημειώθηκε έκρηξη αγανάκτησης από τους πολίτες και τους φορολογούμενους όχι γιατί ο ΕΝΦΙΑ (τον οποίο άλλωστε κατέβαλαν μαζικά) ήταν για τους αστούς μεγαλύτερος από το «χαράτσι» (το ΕΤΗΔΕ που αντικαταστάθηκε) αλλά γιατί κλήθηκαν να πληρώσουν ένα νέο φόρο τον οποίο μάλιστα θα καταβάλουν εφ΄όρου ζωής, όταν κανείς δεν τον υποστηρίζει. Ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση…
Ολοι μιλούν για τα λάθη, τα οποία πράγματι έγιναν, όλοι υπόσχονται εκπτώσεις οι οποίες όμως δεν φάνηκαν στη νέα εκκαθάριση και η πρώτη δόση είναι ίση με την πρώτη δόση που είχε έρθει και κατά την εκκαθάριση του Ιουλίου.
Σ΄αυτή την πραγματικότητα προστέθηκαν οι ουρές των χιλιάδων φορολογουμένων στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία, που αποδεικνύει τα εξής:
-Ναι μεν ο Ελληνας να άφησε και πάλι για την τελευταία στιγμή της πληρωμή της οφειλής του, αλλά συνάμα ότι χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καν την ευελιξία να παρατείνει τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου για τρείς έστω – ημέρες, μέχρι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, δεδομένου μάλιστα ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που πληρώνουν για πρώτη φορά φόρο για τα χωράφια τους, θα πάρουν τη σύνταξη τους σήμερα.