Για τις 13 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, λόγω μη επίτευξης της εκ του νόμου απαιτούμενης απαρτίας.
Στη γενική συνέλευση επρόκειτο να συζητηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 434 εκατ. ευρώ και η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή.
Οι παρόντες μέτοχοι εκπροσώπησαν 537.547.245 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές, επί συνόλου 1.045.794.145 κοινών μετοχών, δηλαδή ποσοστό 51,401% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Attica Bank έχει γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα συζητηθούν στην Α’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη για τις 13/10.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με κάποιο τα τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάλυψη μέρους της έκδοσης νέων μετοχών.
Όπως τονίζουν σχετικά τραπεζικοί κύκλοι, υπάρχουν σημαντικές διάφορες ως προς το ποσοστό που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, στο τίμημα που καταβάλλουν και στις εξουσίες που επιθυμούν ασκούν στην τράπεζα.
Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, επενδύοντας το πολύ 215 εκατ. ευρώ, ώστε μετά την έκδοση των νέων μετοχών των ποσοστό του να διαμορφωθεί μεταξύ 33% και 51%.
Ωστόσο φαίνεται πως οι προσφορές που έχουν κατατεθεί ρίχνουν το ποσοστό του Ταμείου αρκετά χαμηλότερα, με αποτέλεσμα ακόμη και την απώλεια ελέγχου του management.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου επιχειρείται σε μια δύσκολη συγκυρία, με τις τιμές μετόχων και ομολόγων να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι για να προχωρήσει η κάλυψη του παραπάνω ποσού από το ΤΣΜΕΔΕ είναι απαραίτητη η έγκριση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ακόμη δεν έχει δώσει το σχετικό «πράσινο φως».
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καλείται να αξιολογήσει το ρίσκο που αναλαμβάνει το Ταμείο με την επένδυση στην Attica Bank, ένα περίπου χρόνο μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των 400 εκατ. ευρώ.