Ολόκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα. Η συνάντηση διήρκησε επτά ώρες.

Εκτός από το οικονομικό επιτελείο παρόντες στην συνάντηση ήταν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ.κ. Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Απών ήταν ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο εκπροσωπήθηκε από τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ. Απών ήταν και ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα αργότερα την Τρίτη.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Χαρδούβελης για την διαπραγμάτευση

«Ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε το βράδυ της Δευτέραςουπουργός Οικονομικών κ.Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Χαρδούβελης, συνεπικουρούμενος από την αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρου καλείται να φέρει εις πέρας την 5η (και τελευταία) αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μνημονίου σε μια δύσκολη πολιτικά συγκυρία κι ενώ το σενάριο του ελέγχου-εξπρές αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ευσεβής πόθος.
Με δεδομένο ότι η τρόικα μετρά 1.000 εκκρεμότητες στο μνημόνιο το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους θεωρείται βέβαιο ότι -αν δεν υπάρξει απρόοπτη διακοπή-ρήξη- η τριμερής θα φύγει και θα ξανάρθει τουλάχιστον άλλη μια φορά στην Αθήνα έως τις εορτές των Χριστουγέννων.
«Η αξιολόγηση θα είναι βαριά και βαθιά» λέει στο «vima.gr» έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν. Προηγήθηκαν εκτιμήσεις παράγοντα της τρόικας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή που έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. για το 2015, κάνοντας «έξω φρενών» την Αθήνα η οποία απάντησε ακαριαία και απέρριψε σε έντονο ύφος τα νούμερα μέσω κυβερνητικών κύκλων.
Ολα δείχνουν ότι από την πρώτη κιόλας μέρα οι δύο πλευρές καλούνται να βαδίσουν σε τεντωμένο σχοινί, αναζητώντας ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις ατελείωτες λίστες των σημαντικών και ασήμαντων εκκρεμοτήτων και στις πολιτικές προτεραιότητες.
Το καλό «χαρτί»
Το καλό «χαρτί» της κυβέρνησης είναι η υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για τρίτη συνεχή χρονιά και το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει με διαφορά την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) θα κλείσει το 2014» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει:«Το φετινό πλεόνασμα θα ήταν υψηλότερο κατά 700 ως 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για κοινωνικό μέρισμα (500 εκατ. ευρώ) και για αυξήσεις στους ένστολους (300 εκατ. ευρώ)».

Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει αυτή τη βδομάδα από την τρόικα να συναινέσει σε φοροελαφρύνσεις και μικρή χαλάρωση της λιτότητας το 2015.
Ωστόσο η τριμερής εκκινεί από την εκτίμηση του Ιουνίου -στην έκθεση του ΔΝΤ- για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και το ανεβάζει ακόμη και ως τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ προς το παρόν δεν συζητά μείωση του στόχου κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Βασική παράμετρος θα είναι και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 και αν θα αναθεωρηθεί λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος από το 2,9% του ΑΕΠ στο 2,7%.
Οι διαφορές θα λυθούν ή δεν θα λυθούν ως την Κυριακή το βράδυ, καθώς την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015.
Εκτός από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά 30% η λίστα των παρεμβάσεων στα φορολογικά προβλέπει ελάφρυνση κατά 30% της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή διότι το μέτρο εκπνέει το 2014, 100 δόσεις για οφειλές ως 15.000 ευρώ σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αναδρομική μείωση 40% στα τεκμήρια των ΙΧ για το 2014 και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ένα χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 2015.
Τα «αγκάθια»
Πέρα από τις μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων κυβέρνησης-τρόικας για τα δημοσιονομικά, σημαντικά «αγκάθια» παραμένουν στη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Εργασιακά: Ως από μηχανής Θεό περιμένουν στην κυβέρνηση τη γνωμοδότηση του Διεθνούς γραφείου Εργασίας (ILO) κατά τη σημερινή συνάντηση που γίνεται στη Γενεύη με στόχο να αποκρούσουν την πίεση της τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» στις ελεύθερες απολύσεις και θέλει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών), ωστόσο συζητά αλλαγές σε ορισμένα συνδικαλιστικά ζητήματα. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη.
Ασφαλιστικό: η τρόικα ζητεί ωμά αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση κατώτατων συντάξεων και νέα συνένωση ταμείων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Το μόνο που αποδέχεται να τεθεί στο τραπέζι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) μετά από μακρά διαδικασία διαλόγου που θα αρχίσει μετά το Πάσχα του 2015. Οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες στο τέλος Οκτωβρίου.
«Κόκκινα» δάνεια: Θεωρείται ώριμο ζήτημα καθώς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) ολοκληρώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις.
Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά την τρόικα στις 15.00 την Τετάρτη, προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858 ευρώ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.
Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.