Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την τύχη των συζητήσεων με την τρόικα στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μετά από περίπου δυόμισι ώρες σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κκ Γκίκα Χαρδούβελη, Χαράλαμπου Αθανασίου και Νίκου Δένδια, διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να σταθεί απέναντι στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η πρώτη συνάντηση του κ. Δένδια με την τρόικα είναι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από την πλευρά της τρόικας στο προσχέδιο που τους έχει αποσταλεί, παρά μόνο διευκρινίσεις επί των διατάξεων. Κι όπως έλεγαν άλλες πηγές «το κλίμα είναι πιο θετικό απ΄ ότι αναμέναμε».

Βέβαια σε εκκρεμότητα παραμένει το δημοσιονομικό κόστος –το οποίο έχει ζητήσει η τρόικα –και ο προσδιορισμός του με συγκεκριμένο τρόπο. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα το έχει έτοιμο ως το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο αφορά:
–100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης
–10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Η ρύθμιση σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους
–Η διάρκεια του νόμου θα είναι διετής
–Η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
–Οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δις. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα κόκκινα δάνειαεκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.
–Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.
–Εκτιμάται ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% αυτών μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
–Θα υπάρχει αντιστοίχιση της διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο.