Από τις 22 Σεπτεμβρίου οι τιμές του γάλακτος έχουν μειωθεί σε όλα τα σουπερμάρκετ κατά 5- 10%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις και οι προσφορές, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το έργο του υπουργείου το τελευταίο τρίμηνο, ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες και τα σουπερμάρκετ ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για μειώσεις τιμών, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Δεν κάνουμε συμφωνίες κυρίων, δίνουμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέτρο απέδωσε» είπε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, με στόχο τη μείωση των τιμών, ο υφυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει αν το μέτρο απέδωσε, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του νόμου τον Δεκέμβριο, όπως άλλωστε προβλέπει η ρύθμιση.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνει το επόμενο διάστημα ο κλάδος των απορρυπαντικών, για τα οποία ο κ. Γιακουμάτος έχει ζητήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και θα προχωρήσει σε επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Στη μάχη για τη μείωση των τιμών ο κ. Γιακουμάτος, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία θα επισκεφθεί την Τρίτη.

Όσον αφορά την αγορά των καυσίμων, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι το 95% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κατάρτιση υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση του συστήματος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη λιανική θα διαμορφωθεί στο 1,10 ενώ για τις ειδικές κατηγορίες θα κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ το λίτρο.

Τέλος, για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο κ. Γιακουμάτος υπεραμύνθηκε της υπουργικής απόφαση, σημειώνοντας ότι αναμένει την απόφαση του ΣτΕ μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7 Νοεμβρίου.