Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του εμπορίου της ευρωζώνης με την Κίνα και τη μείωση του κόστους μετατροπής συναλλάγματος γίνεται αύριο Τρίτη , οπότε ξεκινούν οι απευθείας συναλλαγές μεταξύ γουάν και ευρώ. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Τον Οκτώβριο 2013 η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν στη δημιουργία διμερούς γραμμής ανταλλαγής συναλλάγματος στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση του γουάν για εμπορικούς σκοπούς. Η συμφωνία αυτή παρέχει στην ΕΚΤ 350 δισ. γουάν.

Η απευθείας συναλλαγή εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος μετατροπής και θα ενισχύσει τις επενδύσεις και το απευθείας εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Η ισοτιμία ευρώ-γουάν θα καθορίζεται καθημερινά από τον μέσο όρο των τιμών που δίνουν οι συμμετέχοντες στην αγορά πριν από το άνοιγμά της.

Οι απευθείας συναλλαγές μεταξύ γουάν και ευρώ θα βοηθήσουν το Πεκίνο να προωθήσει τη μεγαλύτερη χρήση του εθνικού του νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.