Σειρά επαφών με υπουργούς ξεκίνησε ο Γκίκας Χαρδούβελης εν όψει της έναρξης, την Τρίτη, της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν για όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις), καθώς αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η τρόικα επιμένει να υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό -όπου η κυβέρνηση βάζει «βέτο»- αλλά και για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε την Κυριακή με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ σήμερα, Δευτέρα, θα έχει διαδοχικά ραντεβού με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (11:00), Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Μάκη Βορίδη (17:30).

Στη συνάντησή των κ. Χαρδούβελη και Δένδια πρόκειται να εξετασθούν η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις ΑΕ και του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η συζήτηση με τον Βρούτση

Στησυνάντηση με τον Γ.Βρούτσησυζητήθηκαν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάσει αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».

Για το θέμα του ασφαλιστικού ο ίδιος παράγοντας σημείωσε πως οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι έτοιμες τέλη Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ξεκινήσει συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.

Ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στη Γενεύη, όπου θα έχει συζητήσεις για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμουμε τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών. Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα.

Ειδικότερα, στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τονέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το σχέδιο που ετοιμάζει ο το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Αξιολόγηση σε δύο φάσεις

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).