Παρά την πολιτική αστάθεια, η αγορά της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια δίνει ώθηση στα μεγέθη της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η οποία δραστηριοποιείται με δύο εργοστάσια στη χώρα της Βορειοανατολικής Αφρικής.
Η ζήτηση για τσιμέντο παραμένει ισχυρή και, όπως ανέφερε ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της Τιτάν κ. Τάκης Κανελλόπουλος κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, οι προοπτικές παραμένουν σταθερές, αφού κάθε εξάμηνο καταγράφονται 1 εκατομμύριο γεννήσεις και η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη και τη στέγαση των οικογενειών χρηματοδοτώντας την ανέγερση κατοικιών.
Μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου


Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, ύστερα από πολύ καιρό συνεχών αιτημάτων, ο όμιλος έλαβε πρόσφατα την άδεια από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξάνδρεια. Ετσι θα λυθεί το πρόβλημα παροχής φυσικού αερίου που οδηγούσε σε συχνές διακοπές λειτουργίας των μονάδων και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργική κερδοφορία.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από την αγορά των ΗΠΑ, αφού στην περιοχή της Φλόριδας όπου βρίσκεται σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τροφοδοτεί τη ζήτηση για δομικά υλικά.
Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια


Αντιθέτως, στην Ελλάδα η κατάρρευση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τη δειλή επανεκκίνηση των δημόσιων έργων και κυρίως των οδικών αξόνων. Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι ο όμιλος τη δεκαετία 2003-2013 προχώρησε σε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ για το επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου.
Ο καθαρός δανεισμός το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχει περιοριστεί σε 490 εκατ. ευρώ, όταν το 2009, στην αρχή της κρίσης, ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2014 η διοίκηση εκτιμά ότι θα διατηρηθούν οι ρυθμοί του πρώτου εξαμήνου, όταν ο όμιλος επέστρεψε σε καθαρή, αν και ισχνή, κερδοφορία ύστερα από τρία συνεχόμενα εξάμηνα ζημιών.
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 4%


Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 571 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 89 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

HeliosPlus