Σταθερά προς την ύφεση βαδίζει η οικονομία της ευρωζώνης. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η ανεξάρτητη εταιρεία οικονομικών μελετών και υπηρεσιών Markit, σύμφωνα με την οποία η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο στο κατώτατο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης Markit Composite Purchasing Managers Index (PMI), ο οποίος καταγράφει τις προθέσεις των διευθυντικών στελεχών να προχωρήσουν σε επενδύσεις και εν γένει σε κινήσεις διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών τους, υποχώρησε στο 52,3 τον μήνα που διανύουμε από το 52,5 που ήταν τον Αύγουστο.
Κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη της ευρωοικονομίας, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.
Το 52,3 που κατέγραψε στην πανευρωπαϊκή της έρευνα η Markit υποδηλώνει ασφαλώς ανάπτυξη. Ωστόσο το θετικό πρόσημο, ας πούμε, του δείκτη οφείλεται στους (έστω και μέτριους) ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφουν οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία.
Οι γερμανοί μάνατζερ δηλαδή δηλώνουν κατά πλειοψηφία την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Ο γερμανικός δείκτης ΡΜΙ βρίσκεται στο 50,5 τον Σεπτέμβριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2013.
Ειδικότερα, ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, αλλά η ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου κατεγράφη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.


Ο «γάλλος ασθενής»

Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης το ηθικό των επιχειρηματιών βρίσκεται κάτω του μηδενός –ή κάτω του 50 εν προκειμένω. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, που είναι η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 49,1.
Η δραστηριότητα στις γαλλικές επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας και αυτό ισχύει και στον δευτερογενή (βιομηχανικό) τομέα και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε για τη Γερμανία είναι ευοίωνες οι εξελίξεις. Οχι μόνο επειδή ο δείκτης υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά επειδή το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε έστω και οριακά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επειδή η γερμανική οικονομία βρίσκεται δηλαδή ήδη με το ένα πόδι στην ύφεση.
«Η έρευνα αποτυπώνει μια εικόνα προϊούσας κρίσης για την οικονομία της ευρωζώνης» δήλωσε στο BBC ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
«Με την παραγωγή να επιβραδύνεται και τη ζήτηση να περιορίζεται, η απασχόληση για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να βελτιωθεί. Ο συνδυασμός των οικονομικών εξελίξεων προοιωνίζεται περαιτέρω πτώση των τιμών. Διότι οι επιχειρήσεις δίνουν μάχες τιμών για να εξασφαλίσουν καταναλωτές, ενώ οι καταναλωτές αποφεύγουν να φθάσουν στα γκισέ διότι προσδοκούν περαιτέρω πτώση των τιμών. Ο αποπληθωρισμός έχει μετατραπεί σε γενική προσδοκία στην ευρωζώνη και η προσδοκία αυτή δεν ευνοεί την ανάπτυξη» εξήγησε ο βρετανός αναλυτής.


Ανησυχεί και ο Ντράγκι

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «πρόσθετα μη συμβατικά εργαλεία» για να στηρίξει την αναιμική οικονομία της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της νέας, ιαπωνικού τύπου, απειλής που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ (υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία πασχίζει να παγιώσει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που βυθίστηκε στην ύφεση έπειτα από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων), αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Markit επισημαίνει τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία η κρίση στην Ουκρανία.
«Οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία για την πολιτική που ασκεί στην Ουκρανία επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη επειδή προκαλούν αντίποινα από τη Μόσχα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Markit.
Οσο για τον επικεφαλής οικονομολόγο Γουίλιαμσον, εκφράζει την ανησυχία του ότι «οι προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία πιθανώς θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον που αποθαρρύνει την καταναλωτική ζήτηση στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

HeliosPlus