Η διαφαινόμενη έλλειψη ζήτησης για τα πολύ φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι αρνητική (credit negative) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών και των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody’s.

Η ΕΚΤ χορήγησε την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ – που ήταν αρκετά χαμηλότερο από τις προβλέψεις – κατά την πρώτη από μία σειρά «ενέσεων» χρηματοδότησης, με τις οποίες ελπίζει να διατηρήσει τη χορήγηση δανείων τόσο φθηνή, ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Αν και οι τράπεζες έχουν μία ακόμη ευκαιρία να αντλήσουν ρευστότητα πριν από τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, η Moody’s αναφέρει ότι οι ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας δεν είναι ενθαρρυντικές.

«Η υποτονική ζήτηση κεφαλαίων… είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, επειδή αντανακλά πιθανότατα έναν συνδυασμό πολύ λίγων επικερδών ευκαιριών δανεισμού για τις τράπεζες και τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για απομόχλευση και μείωση του κινδύνου. Κατ’ επέκταση, το ασθενέστερο περιβάλλον για ανάπτυξη είναι αρνητικό για τις χώρες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Moody’s Μαρί Ντιρόν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.