Δύο νέες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης από τις δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος ανέρχεται στα2,6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επιχορήγησης προς ΜΚΟ από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» θα φθάσει τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Οι δυο νέες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς ΜΚΟ, αφορούν στην «Προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και στην «Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ και προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κοινωνία των πολιτών».
«Οσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται η Κοινωνία των Πολιτών τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο σταθεροποιείται και ανθεί η Δημοκρατία», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ.Δημήτρης Βλαστός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, επιβεβαιώνοντας την πίστη του στη δυναμική και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα και επανέλαβε τη στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος στην ενδυνάμωσή της.
«Η υποστήριξη των ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πρόγραμμα αυτό», επισήμανε εκ μέρους των δωρήτριων χωρών, ο Πρέσβης της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.SjurLarsen.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης τόνισε ότι «η ανταπόκριση των ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα στις δυο πρώτες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος του Προγράμματος ήταν εντυπωσιακή. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες τους και να ενισχύσουμε καινοτόμες προτάσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Έχουμε εφαρμόσει μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία διαφανούς επιλογής. Είμαι βέβαιος πως το ίδιο ισχυρή θα είναι η ανταπόκριση στις δυο επόμενες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που ανακοινώνουμε σήμερα».
Το Ιδρυμα Μποδοσάκη (www.bodossaki.gr) επιθυμώντας να ενισχύσει τη συζήτηση για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε έξι πόλεις της Ελλάδας, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν η Λάρισα (24/9), τα Ιωάννινα (26/9), η Αλεξανδρούπολη (1/10), το Ηράκλειο Κρήτης (3/10), ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η Αθήνα (7/10).
Οι λεπτομέρειες των επισκέψεων έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδαwww.weareallcitizens.grκαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προγράμματος.
Ο ΕΟΧ ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών δικαιούχων και των κρατών δωρητών. Για την περίοδο 2009 –2014, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ διαθέτει κονδύλια συνολικού ύψους 1,79 δισ. ευρώ, με τη Νορβηγία να συνεισφέρει το 97% του συνολικού ποσού. Οι δωρεές αφορούν ΜΚΟ, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 12 πιο πρόσφατες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.