Δεν αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τα εν εξελίξει stress tests οι τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους συνεχείς ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας στους οποίους έχει υποβληθεί ο κλάδος την τελευταία διετία. Εν όψει της ολοκλήρωσης και αυτής της δοκιμασίας στα τέλη Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» επισημαίνει ότι «δεν θα μπορεί εφεξής να διατυπώνεται, σε διεθνές επίπεδο, αμφισβήτηση για την ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης τονίζει ότι η δημοσιοποίηση των ευρημάτων αυτών των ελέγχων θα επιτρέψει «να τραβήξουμε μια γραμμή με το παρελθόν και να ασχοληθούμε ξανά με την αποστολή μας, τη χρηματοδότηση της οικονομίας».
Σαν «λύτρωση»


Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένουν σαν «λύτρωση» στα τέλη του επόμενου μήνα την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των αποτελεσμάτων της τρίτης από το 2012 άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στην οποία συμμετέχουν. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «τα stress tests έχουν επισκιάσει τα πάντα». Και εξηγούν πως «δεν είναι μόνο η αβεβαιότητα για το αν θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες που φαίνεται να έχει σταματήσει τον χρόνο. Τα καλύτερα στελέχη μας, στα οποία έχει πέσει το βάρος της επικοινωνίας με την ΕΚΤ, έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες την έδρα της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής στη Φρανκφούρτη… δεύτερο σπίτι τους, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα ολόκληρες διευθύνσεις ασχολούνταν επί μήνες με τη συμπλήρωση χιλιάδων φακέλων με στοιχεία για δάνεια που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών».
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει η ίδια πηγή, «μας αναγκάζει να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τις παραδοσιακές εργασίες μας, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη ελεγχθεί ενδελεχώς δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την BlackRock». Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου σημειώνει ότι η εκκρεμότητα των νέων ασκήσεων προσομοίωσης οδηγεί στην αναβολή κρίσιμων κινήσεων που περιλαμβάνονται στα σχέδια μετασχηματισμού των ελληνικών ομίλων. Παράλληλα, καθιστά τις τράπεζες πιο επιφυλακτικές στην αναδιάρθρωση παλαιών χορηγήσεων και στην εκταμίευση νέων δανείων.
Oπως επισημαίνει σχετικά χρηματιστηριακός αναλυτής, κεντρικό στόχο των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν σχεδιάσει και επιχειρούν να εφαρμόσουν οι τραπεζικές διοικήσεις αποτελεί η δημιουργία μικρότερων αλλά αποδοτικότερων ομίλων, που θα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθούν για την ανάπτυξη των εργασιών τους. Προσθέτει ωστόσο ότι υπό τη συνεχή «δαμόκλειο σπάθη» ενός νέου κεφαλαιακού «κενού», είναι σχεδόν αδύνατη η σχεδίαση και εφαρμογή αυτού του οδικού χάρτη.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank, η οποία είναι αδύνατο να προχωρήσει αν δεν τελειώσουν οι ασκήσεις προσομοίωσης. «Αναγκαστικά μένουν πίσω κινήσεις όπως η πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που είναι αναγκαίες για την απελευθέρωση των απαραίτητων για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας πόρων» σημειώνει σχετικά η ίδια πηγή.
Εκτιμήσεις


Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests. Και αυτό διότι αν από αυτές τις ασκήσεις προκύψουν υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες για κάποιον από τους τέσσερις ελληνικούς ομίλους (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), η πορεία βελτίωσης των αποτελεσμάτων του και, κυρίως, η προσπάθειά του για πλήρη επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα θα ανατραπούν.
Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό το σενάριο;
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι οι οποίοι έχουν εικόνα των επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με την ΕΚΤ, κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ασκήσεων αντοχής είναι επισφαλής. Προσθέτουν ωστόσο ότι θα είναι έκπληξη αν προκύψουν μη διαχειρίσιμα κεφαλαιακά ελλείμματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις ξένων και ελλήνων αναλυτών που παρακολουθούν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συναντήσεις που είχαν τραπεζικά στελέχη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο Roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ, οι ανησυχίες των διαχειριστών κεφαλαίου σε αυτή τη φάση δεν σχετίζονται τόσο με τα εν εξελίξει stress tests και το ενδεχόμενο να προκύψουν από αυτά νέες κεφαλαιακές ανάγκες, όσο με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η παρούσα Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πολιτική αστάθεια»


Οπως σημειώνει σχετικά τραπεζική πηγή που μίλησε με fund managers στη βρετανική πρωτεύουσα, «η ανάκαμψη ακόμη είναι εύθραυστη και η πολιτική αστάθεια αποτελεί για τους ξένους έναν σοβαρό κίνδυνο που μπορεί να ανατρέψει την πορεία βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα».
Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο ίδιος, οι ξένοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σημαντικά «μαξιλάρια» ύστερα από δύο επιτυχημένους γύρους ανακεφαλαιοποίησης, έχοντας καλύψει επιτυχώς τις ανάγκες που εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, λαμβάνουν υπ’ όψιν στις εκτιμήσεις τους ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μπορούν μέσα από κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου να ενισχύουν περαιτέρω τους σχετικούς δείκτες».
Η Alpha Bank, για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του μισθολογικού κόστους των επόμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή η ζήτηση για συμμετοχή στη δράση από τους εργαζομένους ήταν υψηλή, δημιουργώντας στη διοίκηση της τράπεζας αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας
«Τελειώνει η διεθνής αμφισβήτηση»
«Με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ολοκληρώνεται με τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων τον επόμενο μήνα, κλείνει άλλος ένας κύκλος αξιολόγησης των τραπεζών. Στη μακρά αυτή διαδικασία των αξιολογήσεων, οι ελληνικές τράπεζες εκ των πραγμάτων ασχολήθηκαν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, με την παροχή στοιχείων και άλλων πληροφοριών προς τις εποπτικές Αρχές. Λογικό είναι να μην αναμένονται εκπλήξεις από τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου, που είναι ο τρίτος κατά σειρά για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί εφεξής να διατυπώνεται, σε διεθνές επίπεδο, αμφισβήτηση για την ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών. Και ως αποτέλεσμα, η Εθνική θα διαδραματίσει, περισσότερο επιθετικά, τον ρόλο της για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
«Να τραβήξουμε γραμμή με το παρελθόν»

«Η ολοκλήρωση των ελέγχων προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, θα ανοίξει τον δρόμο για την εκ νέου ανάδειξη του χρηματοδοτικού ρόλου των τραπεζών. Τα τελευταία χρόνια, τα πιστωτικά ιδρύματα έριξαν το βάρος στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση. Δαπανήθηκαν χιλιάδες εργατοώρες για τις αναδιαρθρώσεις των χρεών των πελατών μας, αλλά και τη συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών με τις εποπτικές αρχές, στο πλαίσιο των τριών stress tests στα οποία έχει υποβληθεί ο κλάδος. Η ανακοίνωση από την ΕΚΤ, στα τέλη Οκτωβρίου, των αποτελεσμάτων του υπό εξέλιξη ελέγχου αντοχής, θα μας επιτρέψει να τραβήξουμε μία γραμμή με το παρελθόν και να ασχοληθούμε ξανά με την αποστολή μας που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η οποία έχει σήμερα ανάγκη, πιο πολύ από ποτέ, τη στήριξη των τραπεζών για την επιστροφή της σε βιώσιμους ρυθμούς αναπτύξεως».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ