Το θολό πολιτικό σκηνικό, με τη σχετική αβεβαιότητα που δημιουργεί ο «άγνωστος Τσίπρας», όπως αποκαλείται από τους ξένους, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο πλαίσιο και της αναγκαίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τα πρόσθετα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες, αποτελούν –όπως προκύπτει από τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρήσεων και ελλήνων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες σε επενδυτικό συνέδριο του ΧΑ στο City του Λονδίνου –τροχοπέδη στην άμεση τοποθέτηση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.
Το ενδιαφέρον όμως ήταν αυξημένο, καθώς 200 διαχειριστές από 125 διεθνή funds, με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 3 τρισ. δολαρίων, είχαν στα κεντρικά κτίρια του Bloomberg στη βρετανική πρωτεύουσα περισσότερες από 1.100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις 31 κορυφαίων εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων, καθώς το «γύρισμα» της οικονομίας σαφώς και θα προσφέρει, όπως λέγεται, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες θέλουν να εκμεταλλευθούν, σε περίπτωση όμως που ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αυξημένο ενδιαφέρον
«Υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ψάχνει ευκαιρίες για να τοποθετηθεί» αναφέρει ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Αθήνας Σωκράτης Λαζαρίδης, εκτιμώντας ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων funds μπορεί να μετουσιωθεί σε τοποθετήσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον για τα ομόλογα έργου και τις ομολογιακές εκδόσεις.
Από την άλλη πλευρά, το θέμα τον τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων οι ελληνικές τράπεζες, μετά και τα stress tests που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, θα χρειαστούν περίπου 6 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία όμως μπορούν να βρεθούν ύστερα από έναν «πολιτικό συμβιβασμό» κατά ένα μέρος τους από τον αναβαλλόμενο φόρο και κατά το υπόλοιπο μέσω ελεγχόμενων αυξήσεων κεφαλαίων.
Αν και τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών σημείωναν προς τους ξένους διαχειριστές ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και ότι η χώρα θα κινηθεί προς τον σωστό δρόμο ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, το γεγονός ότι, όπως λέγεται, «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αναρρίχησης στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ» είναι λογικό, όπως αναφέρουν στελέχη διεθνών οίκων, να επιτείνει την αβεβαιότητα.
«Σε τεντωμένο σκοινί»
«Δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν με βάση και τις δηλώσεις των στελεχών του ποια μπορεί είναι η οικονομική πολιτική που θα μπορούσε εν δυνάμει να ακολουθήσει» αναφέρουν. Για ορισμένους διαχειριστές επίσης η Αθήνα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί ως την εκλογή Προέδρου, εκτιμώντας πως η αξιολόγηση από την τρόικα θα διαρκέσει μήνες, ενώ καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι γεμάτο προκλήσεις διατηρούν στάση αναμονής για τη χώρα.

«Είμαστε σε μια περίοδο όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται»
ανέφερε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Μιλώντας στο Bloomberg εκτίμησε μάλιστα πως σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά η χώρα θα προχωρήσει, καθώς θα βρει τον τρόπο να εργαστεί προς όφελός της. Καθησυχαστικός ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, ενώ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος της Intralot εκτίμησε πως οι πολιτικές διεργασίες δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές ζυμώσεις ούτε στις προσπάθειες χρηματοδότησης της οικονομίας από ξένα κεφάλαια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ξένοι έχουν αποκλείσει ακραία σενάρια για τη χώρα, αναμένοντας και τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε στο Bloomberg πως «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάρει η Ελλάδα τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ. «Ολες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές» σημείωσε, ενώ αρνήθηκε να πει τι είδους λύση θα επιλέξουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της.
Θετικό πρόσημο
«Δεν θα χρειαστούμε νέο πακέτο, επιθυμώ να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό» ανέφερε παράλληλα μιλώντας σε ξένους θεσμικούς. «Υπάρχει κοινό συμφέρον όλων μας και των ευρωπαίων εταίρων μας να προχωρήσουμε μπροστά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία σταθεροποιείται και σύντομα θα καταγραφεί θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει. Το 2015 προβλέπει πως η κατανάλωση θα βελτιωθεί, οι αποκρατικοποιήσεις θα επιταχυνθούν, τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν υπό έλεγχο και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει, ανέφερε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, μιλώντας στο CNBC. «Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα» ανέφερε και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, καθώς οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες διορθώνονται, οι τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί, οι κίνδυνοι του δημόσιου χρέους, της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζονται και η ανάπτυξη επιστρέφει. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια να πετύχουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ