Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειρισμοί της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την εκχώρηση της 20ετούς άδειας αποκλειστικής διοργάνωσης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εντός 14 ημερών εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για ποιους λόγους ακύρωσε τον αρχικό διαγωνισμό, γιατί «έτρεξε» με συνοπτικές διαδικασίες τον νέο, αλλά και γιατί στον νέο διαγωνισμό δεν διατήρησε την υποχρέωση οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στο σχήμα τους και εταιρεία με εμπειρία στη διοργάνωση ιπποδρομιακών αγώνων.
Στον αρχικό διαγωνισμό προσφορά υπέβαλε μόνο η Intralot που έδινε 5,2 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ θεώρησε μικρή την προσφορά και ζήτησε βελτίωση του τιμήματος. Η Intralot υπέβαλε νέα προσφορά ύψους 9 εκατ. ευρώ αλλά το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ επίσης την απέρριψε ως χαμηλή, επικαλούμενο και την αποτίμηση του εκτιμητή.
Η αποτίμηση


Από την Intralot όμως υποστηρίζουν ότι η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή ήταν 4 εκατ. ευρώ, γεγονός που παρά τις ερωτήσεις του «Βήματος» προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί. Σημειώνεται πως προτού εξετάσει την προσφορά της Intralot, το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε μια εκπρόθεσμη προσφορά της αγγλικής επενδυτικής εταιρείας Global Family Partners (GFP) που προσέφερε 40 εκατ. ευρώ.
Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού ως άγονου στο τέλος Αυγούστου, η GFP επανήλθε και μαζί με τον ΟΠΑΠ κατέθεσαν εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Πειραιώς που πιστοποιούσε την προσφορά των 40 εκατ. ευρώ. Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεώθηκε να επαναλάβει τον διαγωνισμό αφού είχε στα χέρια του είχε μια τέτοια καλή προσφορά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών –ο διαγωνισμός θα γινόταν σε μία μόνο φάση –ορίστηκε η 19η Σεπτεμβρίου.
Ανοιξε ο δρόμος


Ο ΟΠΑΠ με ανακοίνωσή του μάλιστα επιβεβαίωσε και επίσημα το ενδιαφέρον λέγοντας ότι κατεβαίνει στον διαγωνισμό ως leader της κοινοπραξίας μαζί με την GFP και θα υποβάλουν προσφορά που δεν θα υπολείπεται των 40 εκατ. ευρώ.
Στον νέο διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ δεν απαίτησε από τους ενδιαφερομένους να έχουν μέλος στην κοινοπραξία με εμπειρία στη διοργάνωση ιπποδρομιών, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο σε ΟΠΑΠ και GFP να υποβάλουν προσφορά.
Τελικά την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, φακέλους υπέβαλαν ο ΟΠΑΠ και η Intralot. H GFP δεν αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ισχύ της αρχικής εγγυητική επιστολής, όπου αναφερόταν ρητώς το όνομα του αγγλικού fund. Από τον ΟΠΑΠ διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα, δηλώνουν πως η συνεργασία με την GFP είναι ενεργή και υποστηρίζουν ότι η προσφορά τους για την άδεια είναι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.
Τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού είχε προμηθευτεί και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν υπέβαλε τελικά προσφορά και σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είχε ζητήσει πέντε εβδομάδες χρόνο για να ετοιμάσει τον φάκελό του αλλά το ΤΑΙΠΕΔ έδινε μόνο μία εβδομάδα. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 σχετικά με την εγκυρότητα των δύο προσφορών, έπειτα από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων. Στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ