Εως και 20% αυξημένη αναμένεται φέτος η παραγωγή καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνη) σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2014 θα παραχθούν 24.000 τόνοι καπνών ανατολικού τύπου, τα οποία λόγω του πλούσιου φυσικού αρώματος που έχουν είναι απαραίτητα στη μείξη των χαρμανιών για τα ακριβά σήματα των εταιρειών που παράγουν βιομηχανοποιημένο τσιγάρο.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τους παράγοντες της αγοράς και στην τριετή συμφωνία που υπέγραψε η Philip Morris International (ΡΜΙ) με την ελληνική κυβέρνηση, βάσει της οποίας η πολυεθνική θα αγοράσει για την τριετία 2013-2015 ποσότητες καπνών ανατολικού τύπου αυξημένες έως και 20% σε σχέση με τις ποσότητες που αγόρασε την τριετία 2010-2012. Εκτιμάται ότι η πολυεθνική που στη χώρα μας έχει εμπορική παρουσία από το 1975 και από το 2003 ελέγχει και την Παπαστράτος, απορρόφησε το 2013 περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου, ενώ κοντά σε αυτό το ποσοστό θα κυμανθούν και οι αγορές του 2014. Συνολικά, η αξία των αγορών καπνού από τη PMI την τριετία θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή των αγροτών στον καπνό οφείλεται και στο σταθερό εισόδημα που προσφέρει το προϊόν, ενώ, όπως δηλώνουν στο «Βήμα» καπνοκαλλιεργητές, οι αγορές της Philip Morris αλλά και οι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς στη συμβολαιακή γεωργία θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που «κόβει» τον καπνό από τις γεωργικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο καπνός είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έφθινε συνεχώς λόγω των επιδοτήσεων που οδήγησαν τους αγρότες στα καφενεία. Είναι ενδεικτικό ότι το 2005 η καπνοπαραγωγή στη χώρα μας ήταν 105.000 τόνοι και το 2014 θα ανέλθει στους 30.000 τόνους (24.000 τόνοι καπνών ανατολικού τύπου και 6.000 τόνοι η ποικιλία Virginia).
Πλέον η δειλή αλλά σταθερή αύξηση της παραγωγής έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, αφού στον κλάδο εμπλέκονται περίπου 60.000 οικογένειες. Από τους αγρότες και τους εργάτες ώς τους απασχολουμένους στη μεταποίηση και στις καπνοβιομηχανίες, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες λιανέμποροι (ψιλικά, περίπτερα κ.ά.).
Από τη PMI δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις αγορές στην Ελλάδα και μετά το 2015, γι’ αυτό και συντρέχουν μαζί με άλλες ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες καπνού στη βελτίωση των τεχνικών που θα ρίξουν το κόστος των καπνοκαλλιεργητών, ώστε οι τελευταίοι να βγάζουν περισσότερα χρήματα και να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές την πρώτη ύλη στους μεταποιητές και στη βιομηχανία.
Ηδη γίνονται πιλοτικές δοκιμές με νέα μηχανήματα, τόσο στο κομμάτι της συγκομιδής όσο και στο νευραλγικό κομμάτι της καπνοπαραγωγής, αυτό της ξήρανσης του καπνού. Υπάρχει μηχάνημα που μέσα σε 40 λεπτά μαζεύει όσα φύλλα καπνού συλλέγει ένας καπνεργάτης σε 8 ώρες, το οποίο δοκιμάζεται και βελτιώνεται σε καπνοκαλλιέργειες στον Νομό Δράμας.
Εκτιμάται ότι η εκμηχάνιση της παραγωγής, τόσο στη συγκομιδή όσο και στην ξήρανση, μπορεί να μειώσει το κόστος έως και 40%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ