Το 2014 δείχνει να είναι ένα ακόμη χαμένο έτος για την κινητή τηλεφωνία, καθώς η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση των επενδύσεων και η καθυστέρηση προώθησης στη Βουλή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων φρενάρουν τις επενδύσεις και την ανάκαμψη του κλάδου.
Εξαιτίας των εμποδίων τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χαθεί από την οικονομία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, το 2011-2012 χάνονταν περί τα 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος σε κόστος γραφειοκρατίας και δεν προχώρησαν σημαντικές επενδύσεις. «Το 2013 θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί 30 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 χάθηκε όλο» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος.
«Τα προβλήματα είναι η πολυπλεξία και η αναποτελεσματικότητα» σημειώνει και εξηγεί ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα όπου τα δίκτυα δεν μπορούν να αναβαθμιστούν, με αποτέλεσμα να μην έχουν ώριμη κάλυψη 3G. Παρ’ όλο που έχει θεσπιστεί ηλεκτρονική υπηρεσία fast track, η πλειονότητα των πολεοδομιών, όλα τα δασαρχεία και όλες οι εφορείες αρχαιοτήτων δεν είναι συνδεδεμένες με αυτήν, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.
Πτώση 60% λόγω κρίσης


«Ο νόμος δεν εφαρμόζεται και δεν υπάρχει κανείς υπόλογος για αυτό. Σε έναν σημαντικό αριθμό πολεοδομιών αντιμετωπίζουμε εχθρική διαδικασία διότι δεν θέλουν κεραίες στην πόλη. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Αρνούνται να υλοποιήσουν τον νόμο για λόγους ψηφοθηρικούς ή τεχνοφοβίας» εξηγεί.
Παρ’ όλο που η ύφεση έχει συρρικνώσει τα μεγέθη της αγοράς ως και κατά 60% σε σχέση με το 2009, συμπαρασύροντας τις επενδύσεις των εταιρειών στο επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ, ακόμη και αυτές δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν.
Ετσι, μόνο μέρος των χρημάτων που είχαν δεσμευτεί για επενδύσεις θα απορροφηθεί, ενώ ένα άλλο «βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ.
«Εχουν απομείνει τρεις μήνες ως το τέλος του έτους, οι αδειοδοτήσεις τρέχουν με ρυθμό 2012 και αν δεν αλλάξει κάτι ως το τέλος του έτους, το 2014 θα είναι έτος απόκλισης από καλές πρακτικές και μία ακόμη χαμένη χρονιά» εξηγεί. Και αυτό διότι οι ρυθμοί αδειοδότησης είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τους απαιτούμενους.
Το «ψηφιακό μέρισμα»


Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα και χιλιάδες κεραιοσυστήματα θα πρέπει να αναβαθμιστούν. «Δεν μπορεί να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και να εμπλακούν εκ νέου όλες οι υπηρεσίες, όταν αρκούν μια μελέτη ραδιοεκπομπών και η επικαιροποίηση της άδειας της ΕΕΤΤ». Οπως λέει, αυτή η θεσμική αλλαγή έπρεπε να είχε εισαχθεί στη Βουλή στο τέλος του 2013, όμως ακόμη παραμένει στα συρτάρια. «Από τον διαγωνισμό του 2011 ως σήμερα η πολιτεία δεν μπορεί να φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο που να λειτουργεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μικρό επενδυτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, κινδυνεύουν να χαθούν επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ και θέσεις εργασίας» παρατηρεί. Κάπως έτσι, η Ελλάδα υποχωρεί αντί να προοδεύει στη διεθνή κατάταξη σε κρίσιμους δείκτες στη χρήση υπηρεσιών νέας γενιάς. Για παράδειγμα, υπογραμμίζει, η κίνηση των δεδομένων και τα ποσοστά των εσόδων των εταιρειών από data έχουν σταθερή απόκλιση τα τελευταία πέντε χρόνια, που οφείλεται εν μέρει στην κρίση αλλά κυρίως στη γραφειοκρατία.

Ο στόχος
Δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών

«Το συμπέρασμα είναι ότι η αιτία που μένουμε πίσω είναι ενδογενής» λέει ο κ. Στεφανόπουλος και εξηγεί ότι πρέπει να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση και να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αφού η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την καλή συνεργασία και την υπευθυνότητα του κάθε κρίκου της αλυσίδας των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ, στόχος του επενδυτικού προγράμματος των εταιρειών της κινητής, για το οποίο άλλωστε δεσμεύτηκαν όταν ανέλαβαν την εκμετάλλευση του φάσματος, είναι η δημιουργία νέων, καινοτόμων υπηρεσιών για τους πολίτες.
Οπως λέει, η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη των πάσης φύσεων φορητών συσκευών οδηγούν σε ανάπτυξη εφαρμογών που θα εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις και θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει ότι η τεχνολογική εξέλιξη και το άνοιγμα δημοσίων δεδομένων έρχονται να αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο μέσα από τη δημιουργία υπηρεσιών που μπορούν να μετασχηματίσουν τις πόλεις, να διαμορφώσουν καλύτερο τουριστικό προϊόν και να δώσουν τεράστιες δυνατότητες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αντιστοίχως, προβλέπει σημαντική μείωση του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών μέσα από εφαρμογές τηλε-ιατρικής που μπορούν πλέον να παράσχουν υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση. Ωστόσο προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των υποδομών της κινητής, η οποία είναι καταλυτική, καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ