«Ενα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του αριστερού καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα όπου μέσα σ΄αυτό αφήνει αιχμές για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται την πορεία του ως αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τον να εφαρμόσει πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
Σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο κ. Λαπαβίστας σχολίασε ακόμα και το δημοψήφισμα στην Σκωτία, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι το εθνικό κράτος επανέρχεται και μάλιστα με λαϊκή στήριξη και δεν μπορεί να υπάρχουν ακόμα κράτη, όπως η Ελλάδα, που είναι άμεσα εξαρτημένα από τις Βρυξέλλες.
Εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, λέγοντας ότι ήθελαν περισσότερη προσοχή, μέλετη, ότι δεν υπάρχουν σ΄αυτές συγκεκριμένα ποσά και δικαιολογούνται αυτές: «Όταν λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα εξοικονομήσει για παράδειγμα 6 δισ. από τη φοροδιαφυγή, δεν λέει πως θα το επιτύχει αυτό; Ούτε ένα non paper έστειλε πως μπορεί να το κάνει αυτό», αναφέρει συγκεκριμένα. Και επιπλέον διερωτήθηκε τι σημαίνει στην πράξη «άρση της λιτότητας», ή «πώς ακριβώς θα μειώσει την ανεργία», δεν υπάρχουν εξηγήσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον κ. καθηγητή πουθενά.

Δεν άφησε ασχολίαστη και την επίσκεψη του Τσίπρα στο Βατικανό και τη συνάντηση που είχε με τον Πάπα: «Καλές είναι οι διεθνείς σχέσεις, αλλά εγώ θα προτιμούσα τον κ. Τσίπρα αντί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στη Ρώμη να βρίσκεται στην Κοζάνη, στην Αλεξανδρούπολη, στις γειτονιές της Αττικής που έχουν πρόβλημα με την ανεργία».

Τέλος επικρίνει την κυβέρνηση που έχει ως στόχο τον πλεονασματικό προϋπολογισμό, λέγοντας ότι προτιμά να είχε ως στόχο τη μείωση ανεργίας.

Όσον αφορά το νέο του βιβλίο, σημειώνει ανάμεσα στα άλλα:

«Μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων, η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με εξαιρετικά υψηλή ανεργία, χωρίς να κατέχει τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής που θα της επιτρέψουν να παρέμβει αποφασιστικά. Οι χαμηλοί μισθοί, η απελευθέρωση των αγορών και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα βουλιάζει κάτω από ένα τεράστιο χρέος και δεσμεύεται σε πολιτική λιτότητας από μια σειρά συμφωνιών με την ΕΕ και την ΟΝΕ. Ο μόνος όρος που επαρκώς περιγράφει την κατάστασή της είναι η «υποδούλωση χρέους».

Η προοπτική Αριστερής κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον θέτει επιτακτικά το ζήτημα του ριζοσπαστικού προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα δημιουργήσει ανάπτυξη με κοινωνική αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται δραστικά μέτρα, όπως βαθιά διαγραφή του χρέους, άρση της λιτότητας, άμεσα παρέμβαση για τη μείωση της ανεργίας και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών και τόνωση του παραγωγικού της ιστού.

Καμία βαθιά αλλαγή δεν είναι όμως δυνατή χωρίς κάθαρση και μετασχηματισμό του κράτους. Και καμία βαθιά αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και την ΟΝΕ. Μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβηθεί τη σύγκρουση, ακόμη κι αν φέρει την απειλή της εξόδου από την ΟΝΕ. Το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του λαού».