Τη σύμπλευσή της με τη Microsoft, την Google και άλλες ιντερνετικές επιχειρήσεις στη μάχη κατά των διαδικτυακών διακρίσεων ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Netflix. Η αμερικανική εταιρεία νόμιμου streaming (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο τηλεοπτικών εκπομπών άλλων συνδρομητικών καναλιών) υποστηρίζει τις προσπάθειες να μην εφαρμοστεί η ιδέα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών για την καθιέρωση «γρήγορων διαδικτυακών διαδρόμων», που θα δημιουργήσει πατρικίους και πληβείους του Internet.
Δεν εκπλήσσει η «δημοκρατική» αυτή τοποθέτηση της επιχείρησης του Τεντ Σαράντος. Διότι, αν και γεννημένος στο «πουθενά» της Αριζόνας, ο ελληνοαμερικανός μάνατζερ αποτελεί μια εξαίρεση φιλελεύθερου πνεύματος στον κατά κανόνα συντηρητικό κόσμο των Αμερικανών επιχειρηματιών. Από το έτος 2000 ο Τεντ (Θεόδωρος) Σαράντος αποφασίζει τι θα μεταδώσει και τι όχι το Netflix. Αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Είτε χάρη στην υψηλή κερδοφορία της Netflix είτε χάρη στην επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο εξωτερικό είτε χάρη στις προσωπικές του δραστηριότητες και στο φιλανθρωπικό του έργο.
Απόβαση στην Ευρώπη


Η Netflix είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση που έχει πάνω από 50 εκατομμύρια συνδρομητές σε περισσότερες από 40 χώρες, οι οποίοι παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες για περίπου… 1 δισεκατομμύριο ώρες κάθε μήνα. Το αντίτιμο που καταβάλλουν στην αμερικανική εταιρεία είναι ασύγκριτα μικρότερο από τις συνδρομές που θα πλήρωναν αν εγγράφονταν σε όλα τα κανάλια που μεταδίδουν τα αγαπημένα τους προγράμματα.
Το εφετινό σχέδιο επέκτασης της Netflix ανά τον κόσμο χρηματοδοτείται από την εταιρεία με 3 δισ. δολάρια, όπως ο ίδιος ο Σαράντος διευκρινίζει σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Netflix πρόσθεσε και τη Γαλλία στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κρατών στα οποία έχει επεκταθεί. Τώρα σειρά έχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες).
«Ελληνας Τιτάνας» είναι το προσωνύμιο που προσήψε στον ηλικίας 50 ετών μάνατζερ το αμερικανικό περιοδικό «Time» (τον συμπεριέλαβε στη λίστα του 2013 με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο). Το εντυπωσιακό πάντως σε αυτόν –και το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τους περισσότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες –είναι η φιλελεύθερη ιδιοσυγκρασία του. Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, βραβεύθηκε για το φιλανθρωπικό έργο του από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ στο Μπέβερλι Χιλς.
«Eίναι ένας μεντς»


Κατά τη βράβευσή του μίλησε για τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου, «αρετές που σπανίζουν στην αμερικανική κοινωνία». Μίλησε για τις διακρίσεις –όχι για τις διαδικτυακές… Αναφέρθηκε στις κοινωνικές προκαταλήψεις που και ο ίδιος βίωσε όταν νυμφεύθηκε Αφροαμερικανίδα –πρόκειται για τη Νικόλ Εϊβαντ, την οποία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διορίσει πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Μπαχάμες. Μίλησε για τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η πρώτη γαλλική ταινία που διένειμε στις ΗΠΑ το Netflix ήταν η «Ζωή της Αντέλ» (ως γνωστόν, σε αυτήν η Λεά Σεϊντού και η Αντέλ Εξαρχόπουλος υποδύονται δύο λεσβίες).

«Κάποιοι θα πουν ότι οι Εβραίοι βράβευσαν για δεύτερη χρονιά έναν Ελληνα. Εμείς όμως τιμούμε τον άνθρωπο αυτόν επειδή, αν και λέγεται Σαράντος, για εμάς είναι ένας μεντς»
(σ.σ.: στην ιστορική γλώσσα των εβραίων Ασκενάζι «μεντς» σημαίνει «καλός και έντιμος άνθρωπος») είχε τονίσει εκ μέρους του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ ο Τζέφρι Κάτσενμπεργκ. Πέρυσι το Κέντρο είχε βραβεύσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fox Τζιμ Γιαννόπουλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ