Από τη μία η αδυναμία των οφειλετών να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία και από την άλλη οι προσδοκίες που καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών μεγαλώνουν την «τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2013, η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα για τη θέσπιση μιας απλής διαδικασίας ρύθμισης του βουνού των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία κατέληξαν στην υιοθέτηση του μοντέλου της «νέας αρχής» που έδινε τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές που είχαν ως το τέλος του 2012 σε 48 δόσεις. Ούτε αυτή η ρύθμιση, όμως, έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού από αυτό το μέτρο έχουν εισπραχθεί μόλις 96 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου είσπραξης 240 εκατ. ευρώ), καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία είναι δύσκολες.
Επιπλέον, από την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων που ισχύει για τις οφειλές του 2013 και του 2014 έχουν εισπραχθεί μόλις 151 εκατομμύρια ευρώ (έναντι στόχου 406 εκατ. ευρώ).
Στο υπουργείο Εργασίας, κάνοντας τον απολογισμό του επταμήνου, Ιανουάριος – Ιούλιος 2014, δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς από όλες τις ρυθμίσεις που τρέχουν έπρεπε να συγκεντρώσουν 731 εκατ. ευρώ. Και τα έσοδα που έχουν είναι 578 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαφορά καλύφθηκε από ελέγχους και την υποχρέωση της ταυτόχρονης καταβολής των εισφορών με την υποβολή των Απογραφικών Δελτίων Προσωπικού (ΑΠΔ) από τις επιχειρήσεις, μέτρο που πέρασε από την τρόικα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Ομως η προβολή των στοιχείων που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «το Βήμα» δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ως το τέλος του έτους, τότε θα υπάρξει τρύπα στα έσοδα των Ταμείων. Και αυτό επειδή στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθούν 700 εκατ. ευρώ. Οπως διαπιστώνεται, οι ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ υστερούν έναντι του στόχου.
Κατόπιν τούτων, η κυβέρνηση μέσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) απέστειλε ειδοποιητήρια σε 38.421 οφειλέτες τους οποίους ενημερώνει ότι αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, τότε θα προχωρήσει σε κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.
Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, όλες οι ειδοποιήσεις αφορούν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ.
Συνολικά από το ΚΕΑΟ έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια για τακτοποίηση της οφειλής τους σε 210.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν εισφορές στα Ταμεία.


€185 εκατ. έφεραν τα μέτρα ελέγχου της εισφοροδιαφυγής
Επιπλέον έσοδα στα Ταμεία από την αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν από τους υπόχρεους στις τράπεζες

Επιπλέον έσοδα 185 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος απέφεραν οι αλλαγές στον τρόπο διασταύρωσης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με τα ποσά που καταβάλλονται για την ασφάλιση των εργαζομένων μέσω τραπεζών που εφάρμοσε ο υπουργός ΕργασίαςΓιάννης Βρούτσης.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 με τους ελέγχους που έγιναν υπερκαλύφθηκε ο στόχος και οι διασταυρώσεις έφεραν εισπράξεις 185 εκατ. ευρώ έναντι 153 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το ίδιο διάστημα.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι τον Νοέμβριο και προβλέπει ότι το υπουργείο Εργασίας θα διεξάγει μηνιαίες διασταυρώσεις των ΑΠΔ με τα ποσά που καταβάλλονται για την ασφάλιση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται ηαυτόματη διασταύρωσητων ΑΠΔ που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν στις τράπεζες. Σε περίπτωση απόκλισης εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω Διαδικτύου των ΑΠΔ του επόμενου μήνα και θα πρέπει να προσέρχονται υποχρεωτικά στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές και να υποβάλουν ΑΠΔ. Με τον τρόπο αυτόν παύει η δυνατότητα επιχειρήσεων να αγοράζουν «επί πιστώσει» ασφάλιση εφόσον έως τώρα η διασταύρωση μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος δεκαετίας που αποτελούσε και το όριο της παραγραφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ