«Η διαγραφή χρέους (write-down) δεν αποτελεί επιλογή» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο του Bloomberg στο Λονδίνο.

Ο Υπουργός οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για το Roadshow που διοργανώνεται για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα αλλά στα ευρωπαϊκά κράτη που δάνεισαν την Ελλάδα και έκανε λόγο για τη δυνατότητα επιμήκυνσης των λήξεων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών» και ότι «οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές».

«Ως οικονομολόγος γνωρίζω ότι οι πρόωρες εκλογές κάνουν κακό στην οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι διακόπτουν το σχεδιασμό των αλλαγών και βλάπτουν τις επενδύσεις.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «η διάσπαση της Βρετανίας θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σχολιάζοντας, τέλος το ερώτημα για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου στο τέλος του 2014 και αν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς της τρόικας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες λέγοντας ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Κατά τη συνέντευξή στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε επί λέξει:

«Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;».

Απάντησε, μεταξύ άλλων: «Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση».

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών.

Αντ΄ αυτού, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν τη σημερινή συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ν. Παππά, για τα θέματα της οικονομίας.

Διάψευση Σαμαρά στις δηλώσεις Χαρβούβελη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το σχόλιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο Bloomberg ουσιαστικά διαψεύδει τις δηλώσεις Σαμαρά περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η σχετική απάντηση «όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο» τονίζει το υπουργείο.

Η επίμαχη απάντηση αφορούσε στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα χωρίς να κάνει βεβαίως χρήση των χρηματων που απομένουν. Ο υπουργός απάντησε ότι «όλα είναι ανοικτά» και υπό συζήτηση, εξηγώντας ότι αναζητείται λύση, ώστε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του έτους και στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που ολοκληρώνεται το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών «διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο» ήταν το σχόλιο του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλωτου, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών.

ΥΠΟΙΚ: Σε πλήρη αρμονία με τον πρωθυπουργό για το θέμα

Προκειμένου να καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία και διαφωνία μεταξύ του Γκ.Χαρδούβελη και του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει στην ανακοίνωσή του το ερώτημα και την απάντηση του υπουργού, συμπεραίνοντας ότι βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για έξοδο από το μνημόνιο.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω. Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουνε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την Ελληνική οικονομία. Ακόμη και τα rating agencies συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και φυσικά τα spreads θα πέφτουν.»

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο;

«Αυτό σας είπα. Αποκλείεται το 3ο μνημόνιο. Αποκλείεται το 3ο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε.»

Ερώτηση: Άλλα μέτρα όμως που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας;

«Όχι. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται και όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους»