Σε κυκλοφορία τίθεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 23 Σεπτεμβρίου το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, ένα χρόνο περίπου μετά το λανσάρισμα του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ.
Πρόκειται για χαρτονομίσματα της σειράς «Ευρώπη», τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών.
Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» μέχρι νεωτέρας.
Ακόμη και όταν παύσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος, θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό της φυλλάδιο η ΕΚΤ, από τη στιγμή που τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2002, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο κι έγιναν ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα πληρωμής.
Για να διασφαλιστεί ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη, στη σειρά «Ευρώπη» έχουν ενσωματωθεί οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων.
Έλεγος γνησιότητας
Οι τρεις τρόποι ελέγχου της γνησιότητας των νέων χαρτονομισμάτων είναι οι εξής:
– Έλεγχος με την αφή
Ψηλαφίστε το χαρτί του τραπεζογραμματίου –Είναι κολλαριστό.
Ανάγλυφη εκτύπωση –Με την αφή γίνονται αισθητές μικρές ανάγλυφες γραμμές στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου.
Ανάγλυφο δημιουργείται επίσης στην κεντρική εικόνα, στα τυπογραφικά στοιχεία και στον μεγάλο αριθμό της αξίας του τραπεζογραμματίου.
– Οπτικός έλεγχος
Υδατογράφημα με προσωπογραφία –Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζονται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου και ένα παράθυρο.
Τοποθετήστε το τραπεζογραμμάτιο σε μια σκούρα επιφάνεια. Τα ανοιχτόχρωμα σημεία του σκουραίνουν.
Ταινία ασφαλείας. Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Η ταινία ασφαλείας εμφανίζεται ως σκούρα γραμμή.
– Εξέταση υπό γωνία
Αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα –Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία.
Στον αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.
Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε.
Ολόγραμμα με προσωπογραφία –Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία.
Στη λωρίδα ασημί χρώματος διακρίνονται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, ένα παράθυρο και ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου.
Χάρη στα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ θωρακίζονται ακόμη περισσότερο έναντι της παραχάραξης.