Λίγες ημέρες μετά τις χολερικές αποκαλύψεις της Βαλερί Τριερβελέρ για τις λέξεις με τις οποίες περιέγραψε κάποτε (όπως η ίδια ισχυρίζεται) ο πρώην σύντροφός της, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, τους ασθενέστερους οικονομικά Γάλλους, ήλθε ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να αποκαλύψει (αυτός με δική του πρωτοβουλία) την άποψή του για τις γυναίκες εργαζόμενες σε ένα σφαγείο στη Βρετάνη που βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
«Αγράμματες» χαρακτήρισε ο Μακρόν στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τις εργαζόμενες στα σφαγεία Gad στο Μορμπιγιάν!
«Στο Gad η πλειονότητα των μισθωτών είναι γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είναι αγράμματες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ξεσηκώνοντας, όπως είναι φυσικό, θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα, την αντιπολίτευση και βεβαίως τα… κοινωνικά δίκτυα που «πήραν φωτιά», όπως χαρακτηριστικά γράφει στην ιστοσελίδα της η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
«Ο Μακρόν θα πρέπει να επιστρέψει στη γη», σχολίασε ο τοπικός γραμματέας του συνδικάτου FO στην επαρχία Φινιστέρ.
«Ο χαρακτηρισμός είναι απολύτως περιφρονητικός», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του μεγαλυτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) την (προβληματική είναι αλήθεια) ηγεσία της οποίας φημολογείται ότι σκέπτεται να διεκδικήσει και πάλι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί.
Λάβρες δηλώσεις κατά του υπουργού έκαναν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.
Λίγες ώρες αργότερα ο Εμμανουέλ Μακρόν επανόρθωσε πάντως. Μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ζήτησε συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε, καθώς «δεν ήταν στις προθέσεις του να θίξει κάποιους».
«Η Γαλλία είναι άρρωστη»!
Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο νέος υπουργός εξέφρασε πάντως και άλλες πολιτικά πρωτότυπες απόψεις. Είπε, φέρ’ ειπείν, ότι «το πρόβλημα της Γαλλίας είναι πάνω απ’ όλα αυτή η ίδια… Η Γαλλία είναι άρρωστη και δεν πρόκειται να αναρρώσει αν δεν μεταρρυθμίσει την οικονομία της»!
Ο Μακρόν εξήγησε ότι η χώρα του πρέπει να ρυθμίσει πρώτα τα προβλήματά της και μετά να απαιτεί πρωτοβουλίες από τους άλλους.
«Θα ήμασταν πιο μεγάλοι, πιο ισχυροί αν ρυθμίζαμε τα προβλήματά μας. Γι’ αυτό βέβαια χρειάζεται λίγη σύμπνοια, λίγη ηρεμία και λίγη συμφιλίωση. Αλλά όταν θα έχουμε ρυθμίσει τα προβλήματά μας και θα δείξουμε ότι είμαστε απαιτητικοί μ’ εμάς τους ίδιους, θα μπορούμε να γίνουμε απαιτητικοί και για τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο γαλλικός τύπος, ο νέος υπουργός αναφέρθηκε εμμέσως –διαφοροποιούμενος ελαφρώς –στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι «η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να επιστρέψει η Ευρώπη στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.
«Ψεύτης ο Μοντμπούρ»
Ο Μακρόν καταφέρθηκε κατά του προκατόχου του, Αρνό Μοντμπούρ, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στους Γάλλους ότι θα τους επιστραφούν 6 δισ. ευρώ ετησίως (μέσω της αύξησης της αγοραστικής τους δύναμης), αν απελευθερώνονταν κάποια κλειστά επαγγέλματα, όπως είναι του συμβολαιογράφου και του φαρμακοποιού.
«Ισχυριζόμενος αυτά δεν λέει την αλήθεια, έχει ψευδαισθήσεις. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των Γάλλων θυσιάζοντας τους συμβολαιογράφους ή τους φαρμακοποιούς», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.
Τέλος, ο Μακρόν καταφέρθηκε κατά των πιλότων της Air France, που βρίσκονται στην τρίτη ημέρα της απεργίας τους έχοντας σπείρει τον πανικό στις αεροπορικές συγκοινωνίας της Γαλλίας, αλλά και κατά της Ένωσης των Γάλλων Εργοδοτών (Medef).
Αναφερόμενος στην εκτίμηση της Medef ότι «έχει απαξιωθεί το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο», ο νέος υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δουλειά των εργοδοτών είναι να δρουν δημιουργικά και όχι να κάνουν δηλώσεις στον τύπο».